Dacă observați un astfel de simptom, pancreasul trimite un semnal de alarmă

Pancreasul este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru. Atunci când nu funcționează corect, vă anunță acest lucru în mod dureros – pancreatita este una dintre cele mai dureroase afecțiuni. Putem evita acest lucru prin curățarea organului.

Atunci când se discută despre tulburările digestive, cel mai adesea sunt aduse în discuție ficatul, stomacul sau intestinele. Mai puțin menționat este pancreasul, care joacă un rol foarte important în organismul nostru. Printre sarcinile sale se numără producerea de enzime digestive și de hormoni importanți, datorită cărora organismul este capabil să regleze concentrația de glucoză din sânge.

Pancreasul – unde este localizat?

Pancreasul este un organ cu o formă neregulată, alungită și aplatizată. Este situat chiar în spatele stomacului, în mijlocul epigastrului, la nivelul primelor două vertebre lombare ale coloanei vertebrale. Capul său este adiacent duodenului.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pancreatita – simptome

Medicii disting trei varietăți de pancreatită: pancreatită autoimună (PA) – însoțește bolile inflamatorii ale sistemului digestiv, cum ar fi cele intestinale. Aceasta apare atunci când sistemul nostru imunitar atacă organul ca urmare a unei tulburări.

Simptomele sunt, de obicei, dureri de frecvență și intensitate variabilă. Pancreatita acută (PA) – cel mai frecvent ca urmare a calculilor biliari sau a consumului excesiv de alcool, manifestându-se prin dureri puternice, vărsături, sete, palpitații și diaree.

Pancreatita cronică (PC) – asociată cu insuficiență organică progresivă. Simptomele sale includ pierderea poftei de mâncare, balonare, diaree grasă, pierdere în greutate și chiar mâncărimi.

Pancreasul bolnav – simptome pe piele

Un pancreas deteriorat se va face cunoscut nu doar prin dureri epigastrice severe, greață sau probleme gastrointestinale. Uneori, putem vedea efectele în exterior sub forma unor modificări la nivelul pielii. Un astfel de simptom poate fi o erupție cutanată cu pete pe părțile laterale ale corpului și pe abdomen. Uneori, problemele cu pancreasul pot fi indicate prin eritemul migrant, un cerc roșiatic care crește în timp, cel mai adesea o consecință a bolii Lyme. În cazuri extreme, în special în cazul cancerului, un pancreas bolnav poate provoca lichen plan și necroză a țesutului subcutanat.

Cum să curățați pancreasul?

Spre deosebire de ficat, pancreasul nu se repară singur, iar dacă o face, este doar într-o mică măsură. Prin urmare, trebuie ajutat în acest proces, începând cu detoxifierea.

Primul pas pentru o curățare eficientă este să nu mai faceți ceea ce este cel mai dăunător pentru ficat. Alcoolul este întotdeauna menționat primul în acest caz. Acesta trebuie evitat complet. Asta pentru că orice cantitate de etanol are un efect negativ asupra funcționării organului.

Dușmani ai pancreasului sunt și: țigările, alimentele grele, prăjite, sosurile grase, dulciurile, în special prăjiturile cu cremă Consumul de ceai verde este recomandat tuturor celor care doresc să-și curețe pancreasul. Una dintre condiții este ca ceaiul să nu fie prea tare, pentru că altfel poate solicita și mai mult sistemul digestiv.

Dietă pentru pancreas

O dietă corectă poate readuce pancreasul la starea sa corespunzătoare în mod eficient. În primul rând, trebuie să renunțăm la mâncărurile greu digerabile, prăjite.

De asemenea, merită să renunțăm la coacerea cu grăsime, la produsele de patiserie, la mezeluri, smântână sau maioneză.Inimile, rinichii sau stomacul animalelor au în ele mult colesterol și acizi grași saturați. Cerealele grosiere, ceapa, varza și fasolea sunt, de asemenea, indezirabile. Ce ar trebui să mănânci în schimb? În primul rând, alimente cu conținut scăzut de grăsimi – carne slabă sau brânză de vaci – și multe legume. Spanacul, morcovii fierți sau roșiile fierte sunt deosebit de utile. Chiar și după o pancreatită acută, medicii recomandă consumul de cartofi sub formă de piure sau tăiței.

 

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

8 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

9 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

10 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: