Din cuprinsul articolului
Dacă ești bolnav poți fi concediat? Dacă cineva lipsește frecvent de la muncă și pe perioade lungi de timp din cauza unei boli, se poate, în anumite condiții, ca angajatorul să recurgă la ruperea contractului de muncă. Însă nu oricine este bolnav, poate fi concediat. Legea pe care multe persoane nu o cunosc.
Dacă o persoană devine incapabilă să își îndeplinească sarcinile din cauza unei boli, acest lucru nu înseamnă că este complet incapabilă să lucreze.
Înainte ca un angajator să înceteze contractul de muncă al unei persoane aflate în incapacitate permanentă sau ale cărei performanțe au scăzut semnificativ din cauza unei boli, angajatorul ar trebui să examineze posibilitatea de a repartiza angajatul pe un alt post în cadrul companiei.
Concedierile pe motiv de boală sunt posibile, dar sunt supuse unor reguli stricte. În practică, astfel de concedieri au loc rareori.
Angajatorul trebuie să demonstreze, de asemenea, că absențele cauzate de boală au ca rezultat perturbări semnificative ale proceselor operaționale, precum și sarcini financiare.
Această situație poate apărea în companiile mai mici, de exemplu, dacă există o pierdere de vânzări din cauza absențelor frecvente ale unui angajat, dacă alți angajați se confruntă adesea cu un volum de muncă suplimentar sau dacă angajatorul trebuie să continue să plătească salariile.
În România, angajatorul poate desface contractul de muncă în mai multe situații. Acestea sunt prevăzute în Art 61 din Codul Muncii. Acesta prevede că angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului în următoarele situații:
a) în cazul în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, că sancțiune disciplinară;
b) în cazul în care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, în condițiile Codului de procedură penală;
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică și/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să își îndeplinească atribuțiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
d) în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat.
În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d) precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
Salariaţii din România au dreptul la zece zile de concediu în plus pe an, beneficiu de care foarte puțin angajați știu.
Angajaţii au dreptul de a lipsi de la muncă în cazul unor situații neprevăzute de urgență familială, precum o boală sau un accident.
Totuși, românii trebuie să știe că nu pot lipsi nemotivat de la lucru, așa trebuie să prezinte dovezi clare referitoare la urgența în familie.
În caz contrar absențele vor fi înregistrate în Registrul General de Evidență a Salariaților.
În schimb, concedierea salariatului în acestă perioadă este interzisă prin lege, însă salariatul și angajatorul trebuie să stabilească de comun acord modalitatea de recuperare a zilelor de absență.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…