Există multe schimbări ale pielii asociate cu îmbătrânirea; acestea includ ridurile, lăsarea pielii și petele. Deși îmbătrânirea pielii este un proces normal atunci când înaintăm în vârstă, anumite obiceiuri pot accelera acest proces, fără să ne dăm seama.
Iată care sunt cauzele îmbătrânirii accelerate:
Dormi pe o parte: atunci când dormi în această poziție, perna îți presează pielea din colțurile externe ale ochilor. Dacă ai obiceiul să dormi așa în fiecare noapte, câteva ore bune, pielea din această zonă își pierde elasticitatea și apar ridurile.
Expunerea la ultraviolete: expunerea la radiațiile solare poate provoca eriteme, îmbătrânirea prematură a pielii și, în unele cazuri, tumori.
Fumatul: Pielea fumătorilor este uscată, lipsită de energie, de elasticitate și predispusă la riduri. Îmbătrânirea prematură este legată nu doar de nicotină, dar și de efectele negative, directe sau indirecte, provocate de alte componente ale tutunului.
Radicalii liberi: O cantitate deloc neglijabilă de elemente toxice este absorbită de epidermă, provocând daune locale și generale; în plus, stratul de substanțe depozitate pe piele astupă porii, împiedicând respirația pielii, care își pierde vitalitatea. La toate acestea se adaugă lipsa luminii, tipică anotimpurilor reci, frigul, slaba ionizare negativa a aerului. Pielea este afectata de toți acești factori; starea ei proastă se manifestă prin colorit stins,cenușiu, lipsa tonusului și îmbătrânirea prematură.