Din cuprinsul articolului
Diabetul este o boală cronică care a atins proporții epidemice în rândul adulților și copiilor din întreaga lume în ultimii ani. Diabetul necontrolat are multe consecințe grave, inclusiv boli de inimă, boli de rinichi, orbire și alte complicații. În același timp, se crede că prediabetul este, de asemenea, asociat cu aceste boli.
Atunci când diabeticii consumă alimente nerecomandate pentru starea lor, ei pot prezenta creșterea nivelului de zahăr din sânge și de insulină și inflamație în organism, crescând și mai mult riscul altor boli. Alimentele care sunt interzise persoanelor cu diabet includ:
Băuturile îndulcite cu zahăr
Acestea reprezintă cea mai rea opțiune pentru pacienții cu diabet. Băuturile sunt foarte bogate în carbohidrați și au un conținut mare de fructoză, puternic asociată cu rezistența la insulină și cu diabetul. Studiile sugerează că, prin consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, se poate crește riscul unor afecțiuni corelate cu diabetul, de exemplu ficatul gras.
Mai mult, cantitatea mare de fructoză din băuturile îndulcite cu zahăr poate duce la modificări metabolice care încurajează depunerile de grăsime în zona abdomenului și la valori potențial periculoase ale colesterolului și ale trigliceridelor.
Grăsimile trans
Acestea sunt create prin adăugarea de hidrogen la acizii grași nesaturați, pentru a-i face mai stabili. Grăsimile trans se găsesc în margarină, untul de arahide din comerț, creme tartinabile și preparate congelate. Aceste grăsimi au fost corelate cu un nivel crescut al inflamației de în corp, cu rezistența la insulină și cu grăsimea abdominală, precum și cu niveluri mai scăzute ale colesterolului bun și cu afectarea funcției arteriale.
Pâinea albă, pastele și orezul alb
Aceste alimente sunt și procesate, și bogate în carbohidrați simpli. Consumul de pâine albă, covrigi și alte preparate pe bază de făină albă poate crește semnificativ glicemia în cazul persoanelor cu diabet de tip 1 și de tip 2. Și pastele din făină albă și din făină de orez cresc mult glicemia.
Iaurtul cu arome de fructe
Iaurtul simplu poate fi o opțiune bună pentru cei cu diabet, însă variantele cu arome de fructe nu sunt indicate. Acestea sunt preparate cu lapte degresat sau lapte cu un conținut redus de grăsimi, dar sunt bogate în carbohidrați simpli cum este zahărul. Mulți oameni consideră iaurtul înghețat o alternativă sănătoasă, cu care pot înlocui înghețata, însă și acesta poate să conțină la fel de mult zahăr (poate chiar mai mult) decât înghețata.
Fructele uscate/confiate
Fructele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale importante, inclusiv de vitamina C și de potasiu și pot fi consumate cu moderație de diabetici. Când fructele sunt uscate sau deshidratate, procesul duce la pierderea apei din fructe, care duce mai departe la concentrații și mai mari ale acestor nutrienți, însă, din păcate, și conținutul de zahăr devine mai mare.
Dacă ai diabet, nu trebuie să renunți complet la fructe, însă rezumă-te la a mânca fructe cu un conținut redus de zahăr (un măr mic, un kiwi sau un sfert de grepfrut, de exemplu) care îți pot oferi beneficii pentru sănătate, în timp ce îți mențin glicemia în limite normale.
Pentru a gestiona diabetul, a scădea riscul de complicații al acestei afecțiuni și a crește șansele ca boala să devină reversibilă¹, medicul va recomanda pentru fiecare pacient în parte un plan alimentar. Acest plan va conține divserse cantități din următoarele alimente:
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…