Categories: Ştiri sănătate

Dacă ai diabet, este INTERZIS să mai mănânci aceste alimente! Mulți le consumă

Diabetul este o boală cronică care a atins proporții epidemice în rândul adulților și copiilor din întreaga lume în ultimii ani. Diabetul necontrolat are multe consecințe grave, inclusiv boli de inimă, boli de rinichi, orbire și alte complicații. În același timp, se crede că prediabetul este, de asemenea, asociat cu aceste boli.

Atunci când diabeticii consumă alimente nerecomandate pentru starea lor, ei pot prezenta creșterea nivelului de zahăr din sânge și de insulină și inflamație în organism, crescând și mai mult riscul altor boli. Alimentele care sunt interzise persoanelor cu diabet includ:

Băuturile îndulcite cu zahăr
Acestea reprezintă cea mai rea opțiune pentru pacienții cu diabet. Băuturile sunt foarte bogate în carbohidrați și au un conținut mare de fructoză, puternic asociată cu rezistența la insulină și cu diabetul. Studiile sugerează că, prin consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, se poate crește riscul unor afecțiuni corelate cu diabetul, de exemplu ficatul gras.

Mai mult, cantitatea mare de fructoză din băuturile îndulcite cu zahăr poate duce la modificări metabolice care încurajează depunerile de grăsime în zona abdomenului și la valori potențial periculoase ale colesterolului și ale trigliceridelor.

Iaurtul cu arome de fructe, interzise diabeticilor

Grăsimile trans
Acestea sunt create prin adăugarea de hidrogen la acizii grași nesaturați, pentru a-i face mai stabili. Grăsimile trans se găsesc în margarină, untul de arahide din comerț, creme tartinabile și preparate congelate. Aceste grăsimi au fost corelate cu un nivel crescut al inflamației de în corp, cu rezistența la insulină și cu grăsimea abdominală, precum și cu niveluri mai scăzute ale colesterolului bun și cu afectarea funcției arteriale.

Sursa foto: doctorulzilei.ro

Pâinea albă, pastele și orezul alb
Aceste alimente sunt și procesate, și bogate în carbohidrați simpli. Consumul de pâine albă, covrigi și alte preparate pe bază de făină albă poate crește semnificativ glicemia în cazul persoanelor cu diabet de tip 1 și de tip 2. Și pastele din făină albă și din făină de orez cresc mult glicemia.

Iaurtul cu arome de fructe
Iaurtul simplu poate fi o opțiune bună pentru cei cu diabet, însă variantele cu arome de fructe nu sunt indicate. Acestea sunt preparate cu lapte degresat sau lapte cu un conținut redus de grăsimi, dar sunt bogate în carbohidrați simpli cum este zahărul. Mulți oameni consideră iaurtul înghețat o alternativă sănătoasă, cu care pot înlocui înghețata, însă și acesta poate să conțină la fel de mult zahăr (poate chiar mai mult) decât înghețata.

Fructele uscate/confiate
Fructele proaspete sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale importante, inclusiv de vitamina C și de potasiu și pot fi consumate cu moderație de diabetici. Când fructele sunt uscate sau deshidratate, procesul duce la pierderea apei din fructe, care duce mai departe la concentrații și mai mari ale acestor nutrienți, însă, din păcate, și conținutul de zahăr devine mai mare.

Dacă ai diabet, nu trebuie să renunți complet la fructe, însă rezumă-te la a mânca fructe cu un conținut redus de zahăr (un măr mic, un kiwi sau un sfert de grepfrut, de exemplu) care îți pot oferi beneficii pentru sănătate, în timp ce îți mențin glicemia în limite normale.

Alimente permise diabeticilor

Pentru a gestiona diabetul, a scădea riscul de complicații al acestei afecțiuni și a crește șansele ca boala să devină reversibilă¹, medicul va recomanda pentru fiecare pacient în parte un plan alimentar. Acest plan va conține divserse cantități din următoarele alimente:

  • Legume cu și fără amidon: broccoli, varză, morcovi, ardei, castraveți, verdețuri etc. (acestea nu au amidon), cartofi, porumb, fasole etc. (acestea au amidon);
  • Fructe: kiwi, portocale, pepene galben, fructe de pădure, mere, struguri;
  • Cereale integrale și produse din cereale integrale (pâine și paste integrale, orez brun, ovăz, orz, quinoa);
  • Lactate fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi;
  • Carne slabă (în special pui sau curcan fără piele), peşte, ouă;
  • Înlocuitori de carne sau de lactate, cum ar fi tofu;
  • Grăsimi sănătoase (nuci, alune, avocado, ulei de măsline extravirgin, ulei de floarea-soarelui presat la rece), potrivit doc.ro.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

25 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

55 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: