Dacă ai această boală, NU AI VOIE sub nici o formă să mănânci BANANE!

Banana este cunoscută pentru versatilitatea sa și valoarea nutritivă ridicată. Cu toate acestea, în ciuda faptului că sunt un fruct sănătos, bananele sunt adesea considerate nesănătoase datorită conținutului lor ridicat de zahăr.

Părerile asupra consumului de banane de către persoanele cu diabet par, de asemenea, împărțite. În timp ce unii cred că este nepotrivit pentru persoanele cu diabet din cauza nivelului său ridicat de zahăr, alții jură pe efectul său pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge.

Vom încerca să dezlegăm acest mister și să răspundem la marea întrebare: Poate o persoană cu diabet să consume o banană?

Tot ce trebuie să știți despre banane

Numele științific al bananei este Musa și aparține familiei Musaceae. Musaceae este o familie de plante cu flori cultivate exclusiv în zone tropicale și prezintă în mod distinct bananele grupate în vârful plantei.

După Uganda, India este cel mai mare producător de banane. Asociația Medicală Americană le-a numit super-alimente la începutul secolului al XX-lea.

Potrivit datelor, nutriționiștii folosesc bananele ca medicament complementar pentru a trata diverse afecțiuni patologice, cum ar fi boala celiacă și diareea.

Tipuri de banane și valori nutriționale

Cavendish

Acest fruct reprezintă aproximativ 50% din producția de banane. Este tipul clasic de banană care este ușor dulce când este coaptă. Bananele sunt în general galbene clare, fără pete maro.

Procesul de coacere va face coaja mai subțire. Pete maronii apar in coaja si devin progresiv mai mari pana ce acopera intreaga coaja. Cavendish este bogat în vitamina B6, care ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din organism. De asemenea, ne protejează sistemul nervos de posibilitatea unui accident vascular cerebral.

Patlagina

Patlagina este o versiune mai mare și mai puțin dulce a bananei, care este mai amidonată și este folosită pentru gătit. În general, este de culoare verde. Bananele pătlagină bogate în amidon conțin magneziu, potasiu și vitaminele A și K și sunt potrivite pentru un organism sănătos. Au, de asemenea, vitamina C și B, inclusiv tiamină și riboflavină.

Banana Rosie

Această varietate este mai scurtă și plinuță, cu o nuanță roșiatică-violet. Bananele roșii coapte sunt mai cremoase și adesea mai dulci decât bananele Cavendish. Are o mare valoare nutritiva si este bogat in vitaminele B6 si C si magneziu.

Degetul doamnelor

Sunt soiuri de banane mai subțiri și mai scurte, de aceea numite degete de doamnă. Sunt mai bogate în potasiu și fibre alimentare și mai bogate în vitaminele C și B5.

Nendran

Este unul dintre cele mai importante tipuri de banane disponibile în principal în Kerala, India. Ajută la scăderea colesterolului și scade tensiunea arterială și crește metabolismul. Banana Nendran are un indice glicemic scăzut.

Valorile nutriționale ale bananelor

Potrivit USDA, 100 de grame de banane conțin:

  • Apă: 74,9 g
  • Energie: 89 Kcal
  • Proteine: 1,09 g
  • Grasimi totale: 0,33 g
  • Carbohidrați: 22,8 g
  • Fibre: 2,6 g
  • Amidon: 5,38 g
  • Calciu: 5 mg
  • Fier 0,26 mg
  • magneziu 27 mg
  • Fosfor 22 mg
  • Potasiu 358 mg

O banană medie oferă aproximativ 1,2 grame de proteine, 27 de grame de carbohidrați, 3 grame de fibre alimentare, 0 grame de grăsime, 14 grame de zahăr și 420 mg de potasiu.

Bananele și efectul lor asupra diabetului zaharat și a nivelului de zahăr din sânge

Dacă aveți diabet, este esențial să fii conștient de cantitatea și tipul de carbohidrați din dieta ta. În comparație cu alți nutrienți, carbohidrații îți ridică mai mult nivelul zahărului din sânge. Prin urmare, afectează semnificativ gestionarea zahărului din sânge. Când nivelul zahărului din sânge crește fără diabet, corpul tău începe să producă insulină.

Insulina este un hormon eliberat care ajută celulele să capteze glucoza din sânge, utilizată ulterior de corpul nostru. Din păcate, nu funcționează la pacienții diabetici, deoarece producția lor de insulină este afectată sau celulele nu răspund la insulină. Fără o gestionare adecvată a diabetului, persoanele cu diabet pot experimenta creșteri ale zahărului din sânge după ce au consumat alimente bogate în carbohidrați, care sunt extrem de nesănătoase.

Potrivit USDA, o banană de mărime medie conține aproximativ 27 de grame de carbohidrați relativ mari. Cu toate acestea, bananele au și aproximativ 3 grame de fibre alimentare.

Potrivit unui studiu, fibrele ajută la încetinirea absorbției carbohidraților. La rândul său, reduce vârfurile de sânge și, în general, contribuie la gestionarea zahărului din sânge. Prin urmare, o modalitate mai bună de a determina efectele bananelor asupra nivelului de zahăr din sânge este să analizăm indicele lor glicemic și încărcarea glicemică.

Potrivit unui studiu, bananele coapte au un IG scăzut de 51 și un GL moderat de 13. Să înțelegem de ce sarcina glicemică are scoruri mai mari atunci când indicele glicemic este scăzut. Se datorează conținutului mai mare de carbohidrați din banane, care crește încărcătura glicemică. Cu toate acestea, bananele cu carbohidrați funcționează ca amidon rezistent, care funcționează similar fibrelor alimentare.

Amidonul rezistent nu se descompune în intestinul subțire, eliberând mai puțină glucoză în sânge. Ca urmare, produce un indice glicemic mai mic. Potrivit unui studiu, amidonul rezistent poate ajuta și la hrănirea comensalilor intestinali, ceea ce îmbunătățește sănătatea metabolică și o mai bună gestionare a zahărului din sânge. Datele indică, de asemenea, că amidonul rezistent poate avea efecte benefice pentru persoanele cu diabet, deoarece îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Cantitatea de carbohidrați dintr-o banană variază în funcție de maturitate. Bananele verzi sau necoapte conțin mai puțin zahăr și amidon mai rezistent. Au, de asemenea, un indice glicemic mai mic de 42 și o încărcare glicemică de 11. Prin urmare, face ca bananele necoapte să fie o alegere mai bună decât bananele coapte.

Poate cineva cu diabet să consume banane?

Cu toate datele în mână, putem spune că bananele pot fi potrivite pentru persoanele cu diabet, deoarece ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la menținerea zahărului din sânge. Cu toate acestea, ar fi de ajutor dacă ați lua în considerare maturitatea fructelor și dimensiunea porției.

Bananele au o încărcătură glicemică mare, iar consumul lor în cantități mai mari poate crește nivelul de zahăr. Prin urmare, bananele trebuie consumate în porții mai mici.

 

 

 

Recent Posts

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

7 minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

37 de minute ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

o oră ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

o oră ago

Cum să îți dai seama dacă ți s-au făcut vrăji: 3 semne de avertizare

Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…

2 ore ago

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

2 ore ago

Citeste si: