Din cuprinsul articolului
Atunci când vasele de sânge sunt deteriorate sau exista leziuni la nivelul lor, sângele este capabil sa se coaguleze pentru a repara prejudiciul și pentru a restabili integritatea sistemului circulator. Și ceea ce face țesutul astfel este un aminoacid toxic. Este absolut necesar pentru noi în cantități normale, dar este extrem de periculos atunci când este prezent la niveluri ridicate în corpul nostru.
Aminoacidul care împiedică scăderea colesterolului
„În plăcile și cheagurile de sânge, dacă acest indicator este crescut în sânge, este inutil să luptați împotriva colesterolului și a trombozei”, spune Dr. Pavlova.
Expertul adaugă că testul de sânge pentru homocisteină este extrem de important pentru toată lumea. Homocisteina oferă elasticitatea vaselor de sânge, dar imediat în acumularea unor cantități mari de ea, începe să afecteze negativ vasele de sânge și, în același timp, crește coagularea sângelui.
„Homocisteina ridicată crește tromboza combinată a venelor și arterelor de 15 ori – aceasta este o figură colosală”, a adăugat dr. Zuhra Pavlova. Descătându-și norma amenință, de asemenea, de la ateroscleroză, boli coronariene, osteoporoză și Alzheimer.
De obicei, acest indicator crește odată cu vârsta, deoarece rinichii nu fac față bine funcției lor de filtrare.
„Nu este nici o speranţă. Nivelurile de homocietie sunt ușor de scăzut. Pentru a face acest lucru, este necesar ca organismul să primească vitamine care îl neutralizează – acid folic, B6 și B12. Multe dintre ele sunt conținute în spanac, broccoli, ficat, pește uleios și alte alimente”, spune medicul.
Dr. Pavlova recomandă reducerea consumului de cafea – mai mult de 5 cești pe zi spală vitaminele B, limitează la 1-3 cești de cafea pe zi, uneori înlocuiți-l cu o ceașcă de ceai verde.
Contrar credinței populare, medicii cred că nu colesterolul ridicat este problema, ci homocisteina ridicată. Este principalul vinovat pentru ateroscleroză, accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord. La pacienții care au avut un infarct miocardic, concentrațiile de homocisteină sunt mai mari decât la cei care au evitat-o, concentrația lor crește cu fiecare atac de cord.
Homocisteina, un aminoacid ce se regăsește în plasma si contine sulf
Homocisteina este un aminoacid ce se regaseste in plasma si contine sulf. Acesta este de obicei prezent in celulele din corp in cantitati destul de mici intrucat organismul uman il converteste in diverse alte produse. Acest aminoacid poate fi metabolizat cu ajutorul vitaminelor B12 si B6, dar si a acidului folic. Asadar, atunci cand in urma analizei de sange homocisteina nivelul este unul crescut, acesta este un semn ca in organismul respectivului pacient exista o carenta a acestor vitamine.
Homocisteina este un aminoacid produs de corpul uman, de obicei metabolizat de vitaminele B6 și B12, dar și de acidul folic. Atunci când echilibrul sau este deteriorat, nivelul de acestuia din organism poate crește, producând uneori o serie de probleme de sănătate destul de serioase.
Cand se recomanda testarea homocisteinei
Având în vedere implicațiile pe care homocisteina le poate avea în dezvoltarea anumitor boli cardiovasculare grave, dar și în timpul sarcinii, determinarea și testarea acestui aminoacid este deosebit de important. Așadar, medicul poate recomandă analiză de sânge homocisteina în următoarele situații:
- în cazul pacienților pentru care există o suspiciune sau sunt deja diagnosticați cu un deficit de metionină, această fiind o tulburare genetică;
- în cazul persoanelor care prezintă simptome de dezvoltare a bolii coronariene;
- în cazul pacienților care prezintă risc ridicat de a dezvoltă tromboză;
- în cazul pacienților care manifestă anemie megaloblastica sau inexplicabilă;
- în cazul femeilor însărcinate care au dezvoltat infertilitate sau au experimentat un avort spontan;
- în urmă obținerii unor rezultate ce evidențiază un nivel scăzut la analizele pentru vitaminele B6, B12 și acid folic;
- în cazul pacienților care au o funcție renală ce funcționează sub parametri;
- în cazul pacienților care au dezvoltat mielopatie sau neuropatie periferică.
Homocisteina scăzută
Chiar dacă valoarea homocisteinei din sânge este sub nivelul de referință, această este considerată normală. Conform opiniei medicale, o valoare scăzută în această analiză nu are implicații chimice și nu reprezintă un motiv serios de îngrijorare.
Interpretarea corectă a valorilor acestei analize este deosebit de importantă întrucât pot apărea și valori fals crescute. De obicei, această situație apare în cazul pacienților care urmează diverse tratamente pe baza de medicamente ce conțîn methotrexate că substanță activă. O astfel de situație poate apărea și în cazul pacienților cărora li se administrează contraceptive orale sau alte medicamente pe baza de oxid nitric, fenitoin, carbamazepin sau S-adenozil-metionina.
Concluzia: Analiză de sânge homocisteina este deosebit de importantă în tabloul clinic general al oricărui pacient. Valoarea acestui test poate evidenția riscul pacientului de a dezvoltă afecțiuni cardiovasculare.