Sari la conținut

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut şi unde s-a simțit

cutremur
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Avertizare în caz de cutremur

România s-a zguduit iar în cursul dimineții de sâmbătă. Seismul a avut loc la ora 05:45:43 (ora locală a României) în zona seismică Vrancea.

Cutremurul din Vrancea a înregistrat o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter, având epicentrul în comuna Nereju (județul Vrancea), situată la 48 km vest de Focșani. Cutremurul, produs la o adâncime de 105,6 km, s-a resimțit în Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov și Ploiești.

Cutremur în Vrancea, sâmbătă dimineaţa

În ziua de 22 Februarie 2025, la ora 05:45:43 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 105.6 km„, informează infp.ro.

În ultima săptămână, pământul românesc a fost zguduit de două ori. Anterior cutremurului din Vrancea, a mai fost unul în Arad, pe 17 februarie, la ora 21:35:59. Cutremurul a avut o magnitudine de 3,2 pe scara Richter și a fost simțit de locuitorii din Arad, Bekescsaba, Oradea, Timișoara.

Seisme mici și frecvente în România în 2025

Anul 2025 a debutat cu o serie de cutremure mici, de 2-3 grade pe scara Richter.

„Nu vă speriați! Un cutremur mare, ca în 1802, de 7,9-8,2 grade pe scara Richter nu va fi prea curând. Unda sa de șoc s-a resimțit atunci și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee. Noroc că a fost foarte adânc și că nu a produs pagube majore. Vor fi cutremure mici și dese, asta e bine, astfel se evită un seism major”, a mai menționat Gheorghe Mărmureanu, exclusiv pentru Click!

Cercetătorul științific Gheorghe Mărmureanu a ținut să facă lumină, în exclusivitate pentru Click!, cu privire la valul de cutremure de pe insula Santorini, Grecia:

„Nu vă îngrijorați, acele cutremure sunt locale, nu au nicio legătură cu România. Eu am fost în foarte multe locuri din lume, pentru studii, dar în Santorini nu am mers tocmai pentru că nu ne afectează direct, sub nicio formă, chiar dacă par oarecum aproape de noi. Acolo, în Santorini, este o poveste mai veche, de-a lungul vremii s-a tot înregistrat o activitate seismică frecventă.

Singura noastră grijă să fie Vrancea! Numai Vrancea zgâlțâie serios România, de aici au pornit cutremurele puternice, precum cel din 4 martie 1977, de peste 7 grade pe scara Richter. Cred însă că, potrivit calculelor, în următorii 5 ani, Vrancea va sta cuminte. Vor mai fi seisme în România, dar nu de intensitate foarte mare. Nici cutremurele din Turcia nu ne afectează, să nu se mai sperie românii. Unda seismică o virează, de la Istanbul, spre Africa de Nord, nu vine spre noi”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel