Din cuprinsul articolului
Trei angajaţi din Ministerul Sănătăţii au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru comiterea infracţiunii de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, fiind acuzaţi că au fraudat un concurs de angajare.
Concret, un director şi doi funcţionari au transmis unei femei, care era şi singura candidată înscrisă la concurs, subiectele la proba scrisă, înainte de desfăşurarea examenului.
Potrivit unui comunicat al Parchetului, la data de 6 septembrie 2023, pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii a fost publicat un anunţ privind organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de consilier clasa I grad superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate – Biroul Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare. Componenţa comisiilor de concurs şi de contestaţii a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 2826/22.08.2023.
Dosarele de înscriere la concurs urmau a fi depuse de către candidaţi în perioada 6 – 25 septembrie 2023, la sediul Ministerului Sănătăţii, etapele concursului propriu-zis fiind: selecţia dosarelor; proba scrisă – 10 octombrie 2023; interviul – urmând ca data susţinerii să se stabilească odată cu afişarea rezultatelor probei scrise. La concurs s-a înscris o femeie, care a fost declarată admisă după finalizarea etapei selecţiei dosarului, precizează sursa citată de Agerpres.
La Parchet a fost depusă o sesizare în care se semnala faptul că acel concurs a fost fraudat, iar pe 10 octombrie 2023 procurorii au efectuat percheziţii la sediul Ministerului Sănătăţii, de unde au fost ridicate mai multe documente.
Concurs de angajare, câştigat în mod fraudulos
Ulterior, au fost puşi sub acuzare şi trimişi în judecată directorul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate, doi funcţionari şi femeia care câştigase fraudulos acel concurs.
* S.T.M. – director în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate şi preşedinte al comisiei de examinare instituite în vederea organizării concursului pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie de consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate – BRCR, în baza unei înţelegeri prealabile cu funcţionarul public V.V.V., a permis accesul unei persoane neautorizate, anume singurei candidate înscrise, inculpata P.L.C., la informaţii ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la subiectele pentru proba scrisă a concursului, prin remiterea acestora inculpatului V.V.V., cunoscând că acesta din urmă le va transmite ulterior candidatei, cu scopul obţinerii de către aceasta a unor foloase necuvenite constând în promovarea frauduloasă a probei scrise şi, implicit, obţinerea remuneraţiei aferente postului
* V.V.V. – funcţionar public, având o înţelegere prealabilă cu inculpata S.T.M., în calitate de consilier principal în cadrul Biroului Recunoaştere a Calificărilor şi Reglementare (BRCR) – Direcţia Politici de Resurse Umane în Sănătate şi membru al comisiei de concurs instituite în vederea organizării concursului, a permis accesul candidatei P.L.C. la subiectele pentru proba scrisă
* Ţ.M.D. l-a determinat pe inculpatul V.V.V. să permită accesul candidatei la subiectele pentru proba scrisă a concursului
* P.L.C. – candidată la concurs, prin rugăminţi repetate, l-a determinat pe inculpatul V.V.V. să-i permită accesul la subiectele pentru proba scrisă a concursului organizat pentru ocuparea funcţiei publice de execuţie consilier clasa I grad profesional superior în cadrul Direcţiei Politici de Resurse Umane în Sănătate – BRCR, subiecte ce i-au fost comunicate la data de 28.09.2023 şi la data de 3.10.2023.
Pentru probarea activităţii infracţionale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.