Andreea Ciulac
O batistă curată, spălatul pe mâini cât mai frecvent și o igienă riguroasă a casei sau a locului de muncă sunt măsuri aparent banale, care pot face diferența dintre gripați și oamenii sănătoși tun. Specialiștii ne sfătuiesc să nu aruncăm banii pe remedii scumpe, ci să ne protejăm de boală apelând la bunul simț și obiceiurile învățate în copilărie.
„Virusul gripal, deși extrem de contagios, are o rezistență slabă la mediu, ceea ce înseamnă că pentru a rămâne sănătoși e suficient să respectăm zilnic un anumit protocol. Nu e nevoie de o mare investiție financiară, dar trebuie foarte multă rigoare”, explică profesorul de epidemiologie Doina Azoicăi, de la Universitatea de Medicina și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași.
Nu măturați „pe uscat”
O igienă corectă a spațiilor în care ne petrecem mare parte a zilei, arată specialistul, începe cu o măturare „umedă” și ștergerea mobilierului folosind prosoape de hârtie și o soluție pe bază de apă cu detergent.
„Dacă mături pe uscat, mai mult ca sigur vei împrăștia praful cu microorganisme pe mobilă și restul obiectelor și n-ai rezolvat nimic”, spune epidemiologul.
Potrivit medicului, aspiratul este o variantă mai eficientă de curățare a mochetelor și covoarelor, iar suprafața mobilei se șterge foarte bine cu apă și detergent. „E de ajuns să utilizați un dezinfectant obișnuit. Cele folosite în spitale, spre exemplu, sunt mult prea puternice”, e sfatul expertului Doina Azoicăi.
Aerisiți la câteva ore camerele
Următorul pas este aerisirea încăperilor, dar nu prin aparate de ventilație, ci deschizând larg ferestrele pentru cel puțin 15 minute odată la câteva ore. „Este foarte important, mai ales în colectivitățile de copii, dar și unde există aglomerațiile de adulți”, mai arată epidemiologul.
Apărarea fiecărui individ în parte este formată însă de batistă și săpun. „La fel, recomand săpunuri normale, care nu irită pielea, iar la șters musai șervețele uscate, în niciun caz prosoape, pentru că reprezintă un mediu umed, propice dezvoltării bacteriilor”, sunt avertizările medicului.
Cât despre măștile de protecție, aceasta spune că nu există niciun sens să fie purtate în scop de prevenție. „Doar cei bolnavi se pot folosi de ele, dar sunt la fel de câștigați și dacă folosesc o simplă batistă atunci când strănută sau vorbesc foarte aproape de cineva. Oricum, odată îmbolnăvită, o persoană trebuie să se izoleze, să se odihnească într-un mediu călduț, nu ar avea ce să caute pe stradă sau în metrou”, concluzionează epidemiologul.
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…