Din cuprinsul articolului
Curățarea căilor respiratorii. Igiena pulmonară, cunoscută și sub numele de toaletă pulmonară, se referă la exerciții și proceduri care vă ajută să vă curățați căile respiratorii de mucus și alte secreții. Acest lucru ajută plămânii să aibă suficient oxigen și sistemul respirator să funcționeze eficient.
Igiena pulmonară poate face parte dintr-un plan de tratament pentru orice afecțiune care vă afectează respirația, inclusiv:
Există mai multe metode și abordări de igienă pulmonară, printre care:
Exercițiile de respirație vă pot ajuta în mai multe moduri, de la relaxarea căilor respiratorii după o criză de tuse până la curățarea acestora fără a fi nevoie să tușiți puternic
Iată două exerciții de respirație care vă pot ajuta să vă curățați căile respiratorii:
Respirație relaxată. Pentru a practica respirația relaxată, faceți următoarele:
Numărarea respiraţiilor
Această tehnică este excelentă atât pentru îmbunătăţirea respiraţiei, cât şi pentru inducerea relaxării. Este indicată după ce înveţi să stăpâneşti corect tehnica respiraţiei diafragmatice şi presupune parcurgerea anumitor etape.
În primă fază, stai relaxat şi observă cum inspiri şi cum expiri. În a doua etapă, în timpul inspiraţiei, numără în gând 1, iar în timpul expiraţiei, numără în gând 2. Şi tot aşa, până ajungi la 30, adică 15 respiraţii. Pe măsură ce capeţi experienţă, poţi creşte numărul respiraţiilor la 20, 30 etc.
Tehnica este recomandată de două ori pe zi, dimineaţa şi seara (înainte de culcare), când stresul este la cele mai mici cote.
Respiraţia cu buzele strânse este o tehnică simplă care ajută la îmbunătăţirea oxigenării ţesuturilor şi contribuie la ventilarea corectă a plămânilor.
Trebuie doar să inspiri puternic aer pe nas şi apoi să expiri lent pe gură, cu mişcări controlate. În timp ce expiri, buzele trebuie să fie întredeschise sau, şi mai bine, uşor strânse, deoarece astfel este stimulat sistemul nervos vegetativ care induce relaxarea.
Iată cum trebuie făcut acest exerciţiu, în 4 paşi simpli:
Stai pe scaun, cu umerii relaxaţi.
Inspiră adânc pe nas timp de 2 secunde.
Strânge buzele şi expiră lent timp de 5 secunde, ca şi cum ai sufla în lumânările de pe tortul aniversar.
Repetă exerciţiul zilnic, timp de 10 minute.
Exerciţii de tuse controlată
Metoda facilitează eliminarea secreţiilor din plămâni şi curăţă căile respiratorii. În cazul în care reflexul de tuse este inhibat, se recomandă expirarea aerului ca şi cum s-ar sufla pe sticla ochelarilor.
Inspiră adânc pe nas, apoi ţine-ţi respiraţia timp de 2-3 secunde şi expiră puternic, dar lent. Repetă exerciţiul de 2-3 ori, apoi tuşeşte puternic, pentru a favoriza eliminarea secreţiilor.
Concentraţia este aproximativ egală, sau apropiată cu cea a serului fiziologic. Să fiţi siguri, treaba aceasta se poate realiza aşa: în 300 de ml de apă, apă curată evident, se pune o linguriţă de sare. se face o soluţie cu o concentraţie de aproximativ 1,5-1,8%, cam aşa, depinde de linguriţă, depinde de cât mai scăpaţi pe lângă. Cu această soluţie puteţi să vă faceţi toaleta nasului sau puteţi face gargară. Luaţi câte un gât de soluţie şi faceţi gargară cu ea.
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…