Practicată de secole peste tot în lume, detoxifierea se referă la curăţarea şi hrănirea organismului din interior către exterior.
Organismul elimină impurităţile cu ajutorul ficatului, rinichilor, prin intestine, plămâni şi piele. Când acest sistem este compromis, impurităţile nu mai sunt filtrate corect şi fiecare celulă din organism este afectată.
Procesul de detoxifiere ajută la eliminarea acestor substanţe nocive din organism, iar rezultatul constă în îmbunătăţirea tonusului general, în pierderea kilogramelor nedorite şi în recuperarea mai rapida din eventualele afecţiuni existente.
Există o serie de alimente permise si altele interzise in dieta de detoxifiere. Interzise sunt alimente cum ar fi: produsele lactate, carnea, pestele, ouale, cofeina, sarea, zaharul si alimentele procesate.
Iată câteva variante de alimente pentru cele 3 mese principale propuse de nutriţionistul Lygia Alexandrescu în timpul programului de detoxifiere:
Mic dejun:
– germeni de ovăz fierţi cu fructe proaspete
– musli cu suc proaspăt de grapefruit
– salată de fructe proaspete.
Pranz:
– supă de legume cu germeni de grâu sau de ovăz
– salată de crudităţi cu seminţe de dovleac
– orez fiert cu salată de crudităţi
– tzatziki cu crudităţi
– avocado proaspăt cu salată verde şi zeamă de lămâie
– cartof copt în coajă şi legume înăbuşite.
Cina:
– ghiveci de legume
– egume pe grill cu zeamă de lămîie şi usturoi
– porumb fiert
– suc proaspăt de legume
– salată de ţelină cu miez de nucă.
Este important aşadar să consumăm o mare diversitate de legume şi fructe colorate pentru a putea beneficia la maxim de efectele lor asupra sănătăţii. Asta pentru că ele conţin diverse substanţe fitochimice care se combină şi se completează reciproc în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.