Cura cu ape termale, un izvor de sănătate și de tinerețe. Ce efecte are apa din cel mai mare Therme din Europa care se deschide în curând la București?

Compoziția bogată în săruri minerale (fier, magneziu, mangan, siliciu, cupru, zinc, seleniu), temperatura prietenoasă la care ajunge în bazine – 33 de grade Celsius, și purificarea cu ozon fac din apa termală un adevărat izvor de sănătate, care ajută la menținerea stării de sănătate, precum și la eliminarea stresului și a suprasolicitării.

De toate aceste beneficii vor avea parte și bucureștenii, din această iarnă, când în nordul Capitalei se va deschide cel mai mare Therme din Europa și primul din țară. Cu o calitate a apei termale recunoscută de specialiști, o grădină cu 800.000 de plante, printre care 500 de palmieri și alte specii-unicat, Therme București recreează atmosfera unei vacanțe exotice și ajută, totodată, la menținerea unei stări bune de sănătate.

Stimularea imunității, creșterea tonusului muscular, recuperarea după traumatisme musculare și articulare, ameliorarea unei game foarte largi de afecțiuni – dermatologice, locomotorii, neurologice, cardiovasculare, endocrine, ginecologice și respiratorii – sunt câteva dintre beneficiile curei cu apă termală, recunoscute de nenumărate studii științifice și de doctori din întreaga lume. Extrasă din pământ de la o adâncime de 3 kilometri, acolo unde poluarea industrială nu a ajuns, și tratată prin ozonificare, cel mai performant sistem de sterilizare a apei din lume, care omoară bacteriile în proporție de 99%, apa de la Therme București are calități superioare. Potrivit medicilor, cu cât adâncimea de forare este mai mare, cu atât calitatea apei termale care ajunge în bazine este mai bună.

„Proprietățile apei termale depind de: sursă – cu cât adâncimea de extracție este mai mare, apa este mai pură; modul de transport – cu cât apele termale sunt mai aproape de sursă și transportate în tancuri de inox etanș, cu atât sunt mai greu de contaminat cu bacterii, ciuperci etc.; tipul de exploatare și sterilizarea în timpul folosirii. Ozonificarea este cea mai bună metodă de tratare, din trei motive: are cea mai bună rată de sterilizare, nu modifică, dimpotrivă, crește proprietățile benefice prin păstrarea concentrației și formulei chimice a apei și nu îi modifică pH-ul. Un lucru foarte important este acela ca apa termală nu este agresivă cu pielea, spre deosebire de formulele cu clor, care pot afecta calitatea și hidratarea pielii. Clorul îi poate afecta în special pe copii, pe cei cu piele sensibilă sau uscată sau pe cei care suferă de diverse afecțiuni dermatologice”, explică Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog. De aceea, curele cu ape termale nu au contraindicații.

Ozonul, secretul calității apei și aerului de la Therme București

 Sterilizarea apei nu este singurul avantaj al ozonificării. „Datorită structurii sale moleculare, ozonul elimină majoritatea bacteriilor, virusurilor și ciupercilor din apă, dar și din aerul din vecinătatea bazinelor cu ape termale, purificându-l. Ozonul are numeroase calități, care l-au adus în atenția oamenilor de știință, în ultima perioadă, introducându-l în planuri de tratament. Acesta grăbește cicatrizarea țesuturilor lezate, favorizând vindecarea, crește oxigenarea țesuturilor și activează factorii antitumorali, scăzând riscul dezvoltării neoplaziilor (celulele tumorale se dezvoltă în medii sărace în oxigen)”, adaugă Dr. Ruxandra Robciuc, medic generalist.

Specialistul mai spune că băile cu ape termale ozonificate, de minimum 15 minute, stimulează metabolismul celulelor, crescând astfel rata de eliminare a toxinelor, pe cale renală sau hepatică, stimulează vasodilatația, previn instalarea hipertensiunii arteriale și aterosclerozei și ajută la reglarea sistemului endocrin. Ozonul ajută la întărește și sistemul imunitar, crescând rezistența organismului la infecții și la efort și a capacității de memorare.

Mineralele din apa termală, efect antiinflamator, antiseptic și cicatrizant

 Beneficiile apelor termale în dermatologie sunt binecunoscute. De altfel, majoritatea companiilor producătoare de dermatocosmetice folosesc ape termale în componența produselor, atât datorită efectelor terapeutice ale mineralelor, cât și datorită purității lor, nefiind nevoie de parabeni, conservanți sau alți stabilizatori chimici.

Fiecare mineral din compoziția apei termale are un impact direct asupra pielii. „Fierul crește oxigenarea celulară, magneziul și siliciul ajută la regenerarea țesutului, manganul are efect antioxidant, calciul este protector cutanat. Mai mult, calciul, magneziul, manganul, cuprul, zincul și siliciul sunt antiinflamatoare, reglatoare de imunitate cutanată, antiseptice și cicatrizante. Apa termală poate fi folosită local sau general (baie totală), ceea ce este un lux nemaipomenit. Cei care doresc să se relaxeze, să își tonifice circulația venoasă pot beneficia de Therme. În plus, după 15 minute de imersie, porii se deschid, iar pătrunderea produselor emoliente (creme, lapte, loțiuni etc.) este mult mai ușoară. Așa putem realiza o hidratare maximă și putem crește eficiența dermatocosmeticelor”, explică medicul dermatolog Viviana Iordache.

Psoriazisul, acneea și cuperoza, ameliorate la Therme

 Dermatologul detaliază mai jos lista afecțiunilor dermatologice care pot fi ameliorate cu ajutorul apei termale:

 

  • aproape toate afecțunile pielii care se manifestă cu îngroșare (keratoză): psoriazis, keratoză, dermatita seboreică, xeroza (uscăciunea);
  • multe afecțiuni de natură alergică: dermatită atopică, dermatita iritativă și de contact;
  • afecțiuni cu inflamație și/sau cicatrizare anormală: acneea, cicatrici keloide;
  • afecțiuni vasculare: acneea rozacee (cuperoza), varice etc.

Thermele sunt un mediu plăcut, relaxant, care ne pot ajuta în lupta cu stresul, mai ales ca foarte multe afecțiuni dermatologice sunt declanșate de acesta, printre care psoriazisul, dermatita atopică, eczemele cronice, dermatita seboreică, acneea etc. „Thermele înseamnă calm și răsfăț. În cazul tuturor afecțiunilor dermatologice declanșate de stres, apele termale aduc beneficii, mai ales dacă aceste cure se produc într-o zonă cu stare de bine, izolat de mediul stresant. Pentru asta, eu recomand cure de câte trei săptămâni, ideal cu izolare de telefon, Internet, TV etc.”, mai spune dermatologul.

Ajutor în renunțarea la fumat

 Nu doar cel mai mare „organ” al corpului beneficiază de pe urma curei termale, ci întreg organismul: aparatul locomotor, neurologic, respirator, ginecologic, endocrin etc.

„În ceea ce privește aparatul locomotor, apa termală are efecte antiinflamatorii și antialgice, elimină contracturile musculare, contribuie la ameliorarea afecțiunilor reumatismale, degenerative, inflamatorii articulare, sechelelor posttraumatice și postoperatorii ale membrelor, artroze și boli autoimune”, adaugă medicul generalist.

Apele termale ajută și în convalescența după afecțiuni respiratorii: pneumonii și bronșite, rinite și astm, prin efectul antitusiv al aerosolilor din atmsofera bazinelor și are efect sedativ pentru cei care încearcă să se lase de fumat. Apele termale au un efect de calmare a sistemului nervos, stimulând producția de endorfine, supranumite și „hormonii fericire”, responsabili de starea de bine a organismului.

„Și afecțiunile neurologice periferice și centrale pot fi ameliorate la Therme. Apa termală crește mobilitatea și forța musculară, favorizând recuperarea în pareze, paralizii, polineuropatii, combate migrenele și depresiile ușoare și astenii”, explică dr. Ruxandra Robciuc.

Apa termală, efecte asupra fertiliății și îmbătrânirii

 Și cei cu probleme digestive își pot îmbunătăți starea de sănătate, apele cu minerale stimulând eliminarea toxinelor și ameliorând tranzitului intestinal. Acestea ajută în special în tratamentul colonului iritabil, constipației cronice, hemoroizilor, dar și în convalescența după hepatite. Datorită efectului de creștere a metabolismului bazal cu aproximativ 40% și a vasodilatației, apele termale scad tensiunea arterială și riscul de ateroscleroză, fiind benefice și în recuperarea pacienților după infarct.

Prin curele cu ape termale pot fi ameliorate și o serie de afecțiuni ginecologice și endocrine, de tipul anexitelor, vaginitelor, infecțiilor cervicale, dereglări ale ciclului menstrual și dereglări ovariene cu impact asupra fertilității.

„Datorită efectelor antiinflamatorii, antialgice și antibacteriene, apele termale sunt folosite cu succes și în prevenirea și tratarea afecțiunilor aparatului urinar: cistite, pielonefrite, tendințe de formare a calculilor renali”, adaugă medicul generalist Ruxandra Robciuc.

De câte ședințe avem nevoie în perioadele de suprasolicitare

 Câte ședințe sunt necesare pentru a simți efectul apelor termale? Medicii spun că nu există o limită și recomandă mersul la Therme ori de câte ori corpul nostru simte nevoia de relaxare.

„Pentru tratamentul afecțiunilor cronice, sunt recomandate cure anuale de 3-4 săptămâni, din care prima săptămâna este de adaptare a organismului. S-a observat că efectele benefice ale unei cure se pot menține 10-12 luni. Alteori, ori de câte ori avem perioade încărcate de stres la locul de muncă, după examene, de suprasolicitare, ar fi recomandat să îi oferim corpului câteva ședințe cu apă termală, cu beneficii evidente, atât fizice, cât și psihice”, conchide Dr. Ruxandra Robciuc, medic generalist.

 

Recent Posts

Alegeri prezidențiale 2024, turul 1 – primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2: Ciolacu, Simion, Lasconi sau Georgescu-

Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…

50 de minute ago

Călin Georgescu, mesaj după rezultatele exit-poll: „Astăzi, prin candela aprinsă a speranței, a renăscut curajul de a fi român”

Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…

8 ore ago

George Simion, mesaj după rezultatele exit-poll: „Revendicăm intrarea în turul doi. Suntem cea mai mare amenințare pentru acest sistem”

George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…

9 ore ago

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll: „Cei care au câștigat sunt românii. Așa trebuie să arate o democrație”

Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…

9 ore ago

Mesajul Elenei Lasconi după ce sondajele exit-poll o plasează pe locul 2. „Eu nu mă tem de nimic! Dragi români, nu mă lăsați singură”

Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…

9 ore ago

Horoscop 25 noiembrie. Leii și Vărsătorii reușesc să pună bani deoparte pentru zile negre

Horoscop 25 noiembrie.  Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…

10 ore ago

Citeste si: