Din cuprinsul articolului
Cupa Campionilor Speciali este o competiție de caiac dedicată copiilor și tinerilor cu sindrom Down și alte dizabilități intelectuale din București, Ploiești, Pitești, Giurgiu, Buzău, Fetești, participanți în cadrul proiectului “Și eu pot fi campion?”.
Concursul va avea loc pe data de 14 octombrie 2024, la ora 16.00, la sediul Kayak Champions din Parcul Alexandru-Ioan Cuza (sector 3), București.
Cupa Campionilor Speciali, competiție de caiac adresată persoanelor cu sindrom Down
Tinerii din program își vor putea demonstra abilitățile sportive în cadrul primei competiții dedicate lor. Participanții vor concura în 2 categorii – feminin și masculin, în caiace duble, în echipe unificate, alături de familie sau membri ai clubului.
Cei interesați se pot înscrie în program accesând formularul din pagina de proiect.
„Și eu pot fi campion?” este construit în jurul a 3 piloni: antrenamente fizice de caiac și barcă dragon, educație pentru un stil de viață sănătos și socializare. Activitățile vor avea loc în perioada septembrie 2024 – aprilie 2025, pe lacul Titan din București, alături de membrii clubului, sportivi de performanță sau amatori. În aprilie 2025 va avea loc competiția de vâslit în barca dragon.
Participarea la activități este gratuită pentru toate persoanele vulnerabile cu sindrom Down sau alte dizabilități intelectuale, în limita numărului de locuri disponibile și în funcție de program.
Caiac-Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare, ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Caiacul este un sport care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, capacitatea de efort și atenția distributivă. Barca dragon este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboșar și ghidate de un cârmaci. Este un sport de echipă care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, sincronizarea și atenția distributivă.
Pentru a afla mai multe detalii sau pentru a înscrie persoane vulnerabile în proiect accesați pagina https://www.kayakchampions.ro/si-eu-pot-fi-campion.
Proiectul „Și eu pot fi campion?” este derulat de Asociația Club Sportiv Nautic Titanii și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Despre Asociația Club Sportiv Nautic Titanii
Înființată în anul 2017, ACSN Titanii (Kayak Champions) se adresează în egală măsură copiilor și adulților, sportivi de performanță sau sportivi amatori. Sub îndrumarea unor antrenori calificați, cu experiență internațională, se pot practica mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competițional. Este vorba despre caiac sprint, disciplina olimpică a acestui sport, dar și caiac polo, caiac de tură, stand up paddle sau dragon boat.
Unul dintre obiectivele principale ale Asociației este și promovarea sportului, la nivel recreațional sau de performanță. Programul umbrelă „Vâslește pentru viață!” se adresează persoanelor vulnerabile (cu dizabilități fizice sau intelectuale, pacienți oncologici, copii din centre de plasament și alte categorii defavorizate) și îi încurajează să practice regulat vâslitul în caiac sau barca dragon. În anul 2024 am înființat și secția paralimpică a clubului (para-canoe și para-dragon), în cadrul căreia antrenăm sportivi sau echipe de sportivi pentru participarea la competiții locale, naționale și internaționale dedicate.
Clubul a organizat numeroase evenimente sportive printre care primul meci internațional de caiac polo din România susținut în compania echipei Mari Britanii, Turneul internațional de caiac polo București 2019 în compania echipei Israelului, Cupa Titan sau Cupa Danubius. Kayak Challenge Family & Friends este singura competiție de caiac din București dedicată exclusiv sportivilor amatori și include probe family sau pentru căței.
Pentru mai informații, accesați www.kayakchampions.ro.
Despre programul În Stare de Bine
În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.
Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.
În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.
Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.