Din cuprinsul articolului
Tinerii au avut cel mai mult de suferit, încă de la începutul pandemiei. Măsurile anti-COVID, izolarea și schimbarea radicală a stilului de viață au afectat percepția multor copii, unii dezvoltând chiar probleme emoționale sau de comportament.
Schimbarea cursurilor fizice cu cele online a fost o schimbare neașteptată, pentru care tinerii nu erau pregătiți. În scurt timp, copiii au fost nevoiți să se obișnuiască cu o viață străină, diferită de tot ceea ce știau. Prin urmare, din cauza presiunii și suprasolicitării, mulți au dezvoltat anumite probleme emoționale sau de comportament.
Toate școlile vor începe cursurile în 13 septembrie cu prezența fizică a elevilor. Este varianta principală luată în calcul de responsabilii din domeniu, care se vor întâlni în această dimineață pentru a discuta scenariile pentru noul an școlar. Nu vor exista restricții pentru cei nevaccinați, a dat asigurări ministrul educației, dar ar putea fi avantaje pentru elevii și profesorii imunizați.
Printre propunerile luate în calcul la întâlnirea de astăzi de la Palatul Victoria este creșterea pragului de incidență a infectărilor cu coronavirus de la care școlile trebuie să treacă la scenarii alternative de predare, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. El a făcut de ieri precizări despre condițiile în care elevii vor începe cursurile în 13 septembrie.
„Există propuneri de creștere a pragului ratei de infectare până la care școlile vor putea să rămână deschise. Până acum, știți foarte bine, erau scenariile verde, galben, roșu, şcolile rămâneau integral deschise până când localitatea atingea pragul de unu la mie rată de infectare. Există propunerea de ridicare a acestui nivel, sigur că da, cu respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară. Fac o precizare importantă: nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați”, precizează Sorin Cîmpeanu, potrivit Rador.
Noul prag de infectare cu COVID-19 ar urma să fie stabiliți tot la întâlnirea de astăzi, când ar putea fi decise și avantajele de care vor beneficia elevii vaccinați și sunt posibile mai multe variante, printre care și continuarea cursurilor cu prezența fizică doar pentru cei vaccinați, dacă în clasa respectivă este depistat un caz de COVID-19. Un alt avantaj ar putea fi să se renunțe la masca de protecție acolo unde sunt clase cu dimensiunea de până la zece persoane, nouă elevi și un profesor, în cazul în care toți sunt vaccinați.
Datele la nivel național arată că până acum 30.000 de copii cu vârste între 12 și 15 ani sunt vaccinați, reprezentând o pondere de 4% din această categorie de vârstă. Pentru cei cu vârste între 16 și 19 ani, procentul este însă mai mare, de 20%, adică 145.000 de tineri imunizați.
Toate aceste măsuri și scenarii de începere a școlii vor fi făcute publice și vor fi cunoscute de părinți și profesori, cel mai târziu în 3 septembrie când va fi emis un ordin comun al Ministerului Educației și Sănătății.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…