Din cuprinsul articolului
Noua mutație genetică a virusului SARS-CoV-2, descoperită recent în Marea Britanie, poate reprezenta un pericol la nivel mondial. Aceasta este cu 70% mai contagioasă, însă, din fericire, specialiștii susțin că vaccinul este eficient și împotriva ultimei variante. Cu toate acestea, ce manifestări poate avea și cum vor fi tratați pacienții infectați cu noua tulpină SARS-CoV-2?
Pacienții infectați cu noua tulpină SARS-CoV-2, se pare, nu vor avea nevoie de un tratament special. De fapt, cercetătorii au descoperit până acum că mutația genetică nu provoacă forme mai gravă de boală, ci problema reală este rapiditatea cu care se transmite.
Aceasta pare a fi cu 70% mai contagioasă, lucru ce pune în pericol creșterea bruscă a numărului de pacienți infectați. Chiar dacă nu cauzează simptome mai severe față de varianta obișnuită, acest lucru nu înseamnă că sistemul sanitar nu va avea de suferit. Creșterea numărului implică în mod direct nevoia de asistență medicală de specialitate, lucru îngrijorător pentru unitățile sanitare deja suprasolicitate.
Cum vor fi tratați pacienții infectați cu noua tulpină SARS-CoV-2?
Adrian Marinescu, medic în cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a explicat pentru Aleph News că pacienții infectați cu noua variantă nu vor beneficia de un tratament diferit.
„Nu va exista o diferențiere, în spitale, după ce a fost confirmat noua tulpina în România”, a declarat medicul, potrivit Aleph News.
De asemenea, campania de imunizare nu va fi influențată sub nicio formă de apariția mutației, asigură medicul.
„Din fericire, nu se schimbă, din datele pe care le avem la acest moment. Spun că din fiericire pentru că mutațiile nu interferă cu vaccinarea. Virusul suferă oricum mutații minore în permanență. Va fi de monitorizat dacă acel vaccin va fi modificat”, adaugă specialistul.