Sari la conținut

Cum vor evolua cazurile de COVID-19 în România? Anunţ oficial al MS: Avem 1.000 de cazuri de infectare pe zi

covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri că sunt în jur de 1.000 de cazuri de COVID, în România, dar a subliniat că în urma estimărilor, în una sau două săptămâni numărul infectărilor va scădea, iar situaţia va intra în normal.

Rafila a precizat că fiecare unitate sanitară ia măsuri interne privind cazurile de Covid. ”În momentul de faţă, măsurile sunt cele care se iau în mod obişnuit atunci când discutăm despre o boală transmisibilă pe care respiratorie. Fiecare unitate sanitară ia măsuri interne, sunt abilitaţi de lege să ia măsuri interne pentru a limita transmiterea în spital, gruparea pacienţilor în funcţie de situaţie”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii este de părere că în una sau două săptămâni situaţia va reveni la normal, potrivit News.ro. ”În jur de 1.000 de cazuri pe zi avem în momentul de faţă, dar nu discutăm decât de o anumită aglomerare la nivelul unor spitale de boli infecţioase, însă măsurile care se iau şi când e vorba de gripă, de exemplu, sunt similare şi pentru infecţia cu noul coronavirus. Probabil că vom mai avea una-două săptămâni de creştere şi ulterior situaţia va începe să intre în normal”, a precizat Rafila.

Subvariantele Eris şi Pirola sunt întâlnite în Europa, inclusiv în România

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu, a declarat că în prezent subvariantele noului coronavirus – Eris şi Pirola – sunt întâlnite în Europa, inclusiv în România, şi probabil jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au legătură cu acestea.

Potrivit medicului infecţionist, nu este demonstrat, cel puţin deocamdată, că aceste două subvariante ale coronavirusului ar avea o virulenţă sporită. „În momentul în care un virus rămâne în circulaţie o perioadă lungă de timp evident că suferă mutaţii.

Cele mai multe sunt mutaţii fără semnificaţie, dar este clar că apar variante sau subvariante. Ce avem în momentul de faţă sunt două subvariante care ţin tot de Omicron şi este vorba despre Eris cu nume de cod EG.5 şi mai este vorba despre Pirola care are nume de cod BA.2.86. Cele două subvariante sunt destul de des întâlnite peste tot, inclusiv în Europa şi în România.

Probabil că spre jumătate dintre noile cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 au o legătură cu aceste subvariante. Nu este nimic de speriat în condiţiile în care nu este demonstrată cel puţin deocamdată o virulenţă sporită. Este o contagiozitate care fără discuţie se potriveşte cu tot ceea ce a însemnat Omicron”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Adrian Marinescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel