Categories: Stil de viaţă

Cum vă reveniți după o despărțire dureroasă

Relaţiile importante din viaţă trebuie bine evaluate înainte de a lua decizia finală, despărţirea. După ce toate posibilităţile şi eforturile au fost epuizate, iar hotărârea este luată, urmează o perioadă de oscilaţii, de emoţii contrare, de frământări. Vă oferim zece sfaturi care vă pot ajuta să faceţi faţă mai bine acestei perioade delicate.

1. Nu cădeţi în plasa relaţiilor „pansament”

„Nu este indicat să se intre în «relaţii pansament» fiindcă nu sunt clădite pe temelii solide, ci în general sunt legături cu persoane care au trăit sau trăiesc aceeaşi experienţă. Este de obicei persoana care avem impresia că ne înţelege şi care îşi oferă umărul pentru a ne descărca afectiv”, este sfatul psihologului Keren Rosner.
2. Oricine poate greşi

Luaţi în calcul posibilitatea că aţi greşit atunci când aţi ales persoana respectivă drept partener de viaţă. Nu poţi cunoaşte niciodată pe cineva de la început.

3. Se terminase de mult

De cele mai multe ori, decizia de a temina o relaţie nu este luată imediat ce apare o probelemă, ci după o perioadă în care se încearcă soluţionarea ei. Trebuie să vă gândiţi la faptul că relaţia nu ar fi avut niciun viitor în condiţiile în care ar fi continuat cu acealeaşi probleme.

4. Nu speraţi la o împăcare

Faceţi orice este nevoie pentru a putea pune punct şi trece peste acest moment, însă nu vă agăţaţi de ideea că o să vă împăcaţi cu persoana respectivă. Aceasta este o capcană în care se poate cădea foarte uşor. Este important să realizaţi faptul că noi promisiuni nu schimbă cu nimic realitatea şi că problemele nerezolvate vor reapărea.

5. Nu vă izolaţi

E recomandat să nu vă izolaţi, ci să fiţi înconjuraţi de prieteni. „Este bine să aveţi cât mai multe activităţi antrenante şi reconfortante. Faceţi anumite «nebunii» pe care le-aţi amânat sau nu v-aţi permis să le puneţi în practică”, mai recomandă psihologul.

6. Priviţi spre viitor

Doar dacă vă impuneţi să nu mai fiţi trişti, puteţi să mergeţi mai departe, să descoperiţi lucrurile interesante pe care vi le oferă viitorul.

Nu plecaţi însă fără să „extrageţi” câteva învăţăminte din experienţa prin care aţi trecut. Identificaţi motivele exacte pentru care lucrurile nu au mers bine şi impuneţi-vă să nu repetaţi aceleaşi greşeli.

7. Lăsaţi „doliul” să se consume

Chiar dacă vă doriţi să îl mai îmbrăţişaţi o dată pe cel care v-a oferit atâtea momente frumoase, trebuie să ştiţi că acesta este un sentiment normal, care face parte din procesul de vindecare. Oricât de dură a fost despărţirea, este nevoie de timp pentru a putea uita.

„Trebuie să lăsaţi perioada de doliu de despărţire să se consume cu durerea ei”, mai spune psihologul.

8. Descărcaţi-vă

Vorbiţi cu altcineva despre ce vi se întâmplă, despre suferinţă şi despre motivele despărţirii.

9. Scăpaţi de obiectele care vă amintesc de fostul

Nu este benefic să păstraţi obiecte care vă amintesc de partenerul din trecut. „Riscaţi blocarea într-o dispoziţie tristă ori de câte ori priviţi acele obiecte”, adaugă specialistul.

10. Fără resentimente

„Important e să pastrăm ce a fost frumos din relaţie şi să uităm ce nu a fost, să învăţăm din experienţă şi să nu repetăm aceleaşi greşeli. Să nu păstrăm resentimente sau generalizări nerealiste”, concluzioneză psihologul.

Infidelitatea lasă sechele în relaţiile viitoare

În cazurile în care despărţirea s-a produs din cauza infidelităţii unuia dintre parteneri, există un risc mare să se cadă în capcana neîncrederii, în cazul relaţiilor viitoare.

„În astfel de situaţii, nu cădeţi în capcana învinovăţirii, suspiciunii, neîncrederii, dar în special, încercaţi să nu vă autoînvinovăţiţi. Gândiţi-vă că nu aţi împins spre infidelitate, aşa cum mulţi încearcă să se disculpe şi să blameze partenerul”, mai spune psihologul şi psihoterapeutul Keren Rosner.

În plus, încercaţi să nu duceţi în urmatoarea relaţie carenţele, nemulţumirile, fricile din relaţia precedentă.

 

 

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

14 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

44 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: