Nu există un leac pentru răceală, însă poți găsi la tine în bucătărie îngrediente care te ajută să ameliorezi simptomele și să grăbești vindecarea.
Lămâi:
Pot fi folosite pentru tratarea durerilor în gât și pentru eliminarea mucusului din sinusuri. Poți să îți faci un adevărat medicament adăugând într-o ceașcă de apă caldă sucul de la jumătate de lămâie și o lingură de miere de albine.
Supă de pui:
Supa de pui a fost folosită încă din secolul al XII lea pentru tratarea gripei și răcelii. Supele tradiţionale de găină sunt hrănitoare şi descongestionează căile respiratorii.
„Supa făcută din găină de curte are aminoacizi şi ajută organismul să fabrice anticorpi. E mai bine să o serviţi fierbinte, datorită vaporilor degajaţi”, explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
Muștar:
Terapia cu muștar dă roade mai cu seamă în stările febrile complicate și gripă, putându-se ameliora vizibil într-o perioadă foarte scurtă de timp. Pentru o singură baie, se folosesc 30 grame de făină de muștar negru la zece litri de apă caldă. Trebuie musai făcut un test înainte, pentru a evita riscul de arsură.
Ridiche:
„Dai ridichea pe răzătoare și o lași la macerat peste noapte împreună cu zahăr sau miere. Funcționează mai ales în cazurile de tuse productivă, cu expectorații”, este sfatul specialistului Alice Popescu.
Sare sau bicarbonat:
E bine să faceţi gargară cu sare dimineaţa, când vă treziţi, dar şi seara, la culcare.
„Vă puteţi face gargară şi cu ceai de muşeţel, în care aţi pus puţin bicarbonat de sodiu. Se mai modifică aciditatea secreţiilor”, afirmă medical Sever Oană.