Sari la conținut

Cum vă protejați creierul de accident vascular cerebral și de demență

Cum vă protejați creierul. Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua creștere, iar problemele riscă să se complice pe viitor. Oficial, un european din trei are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa. 

Tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la modul si continutul alimentatiei, nivelul si diversitatea radiatiilor la care suntem expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului si in general a imaginii, in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale; cresterea continua a stresului cu deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, intr-un mediu supracompetitiv, doar intr-o succinta enumerare.

Risc major de AVC și demențe 

România se situează pe primul loc la accidentul vascular cerebral (AVC). Urmatoarele locuri-in domeniul neuroregenerarii-sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson. “Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala,  dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice” a declarat Prof. Dr Dafin Muresanu, presedinte al  Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN).

Cum vă protejați creierul: comunicați direct, pozitiv, citiți, faceți mișcare constant

Solutii exista! “In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta”, a mai punctat presedintele SNR.

Starea psihologica generala si starea de tensiune in care oamenii traiesc si stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile si in special pentru bolile neurologice.

38% dintre europeni sunt afectați de tulburări neurologice și psihice

Disfuncțiile neuro-psihice afectează mai mult de 160 milioane de europeni-adica 38% din populația Europei-în fiecare an, conform raportului prezentat de European Brain Council și European College of Neuropsycopharmacology în 2011. Prevalența bolilor neuro-psihice este mai crescută în rândul femeilor (cu excepția abuzului de alcool) 33,2:21,7.

S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuro-psihice dar și acest număr subestimează numărul real al pacienților, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani.

Afectiunile neuro-psihice determină 19% din cazurile cu dizabilități, comparativ cu procentul de dizabilităti secundare afecțiunilor cardio-vasculare-4% . Dintre acestea cele mai severe sunt : tulburarea depresivă (5,6% din DALY), dependența etanolică(3,3%), automutilările (2%), boala Alzheimer și alte demențe (2%).

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel