Cum vă păstraţi creierul în formă şi preveniţi tulburările de memorie

Tulburările de memorie sunt cauzate, în special, de un ritm accelerat de viaţă, care necesită prelucrarea multor in formaţii ce solicită memoria. În prezent, aşa-zisele lapsusuri şi lipsa de concentrare sunt întâlnite atât la persoanele în vârstă sau bolnave, cât şi la tinerii şi adulţii care trăiesc în condiţii de stres şi agitaţie.

„Funcţionarea memoriei are strânsă legătură cu creierul, care îi dă comenzi organismului despre cum trebuie să acţioneze”, explică prof. univ. dr. Radu Rogozea, de la Spitalul „Bagdasar Arseni”, din Capitală.

Şase luni de stres duc la nevroză

Stresul şi colesterolul alterează memoria. Stresul scade randamentul intelectual, ceea ce afectează starea memoriei. De aceea, este nevoie, din când în când, de odihnă. „Dacă staţi în stres continuu mai mult de şase luni, ajungeţi să suferiţi de nevroză”, spune medicul Radu Rogozea. Nevroza se poate manifesta prin atacuri de panică sau prin senzaţie de durere ale diferitelor organe, care diferă de la zi la zi.

Reacţiile pozitive sau negative pe care le are o persoană, în funcţie de activitatea socială zilnică, sunt legate de starea de sănătate a celulelor nervoase. Acestea ajung să se altereze atunci când îmbătrânesc sau când se îmbolnăvesc.

Asigurarea irigaţiei cerebrale e un element vital în menţinerea stării de sănătate a creierului, care influenţează starea memoriei. Atunci când vasele sanguine devin rigide şi se îngustează din cauza colesterolului, irigarea creierului nu se mai face şi apar problemele.

Nivelul colesterolului poate creşte chiar şi în cazul persoanelor care ţin un regim alimentar perfect. De vină e stresul, nu doar cantitarea de grăsimi introdusă în organism prin alimentaţie. La fel se întâmplă şi în cazul tulburărior de somn.

Medicament pentru prevenirea problemelor de memorie

Pe piaţa românească există tabletele pentru prevenţia tulburărilor de memorie. „Comprimatele sunt suplimente alimentare, pe care, cu cât le luaţi mai mult timp, cu atât întârziaţi apariţia tulburărilor de memorie. Ele sunt bune pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv pentru copiii cu probleme alimentare sau de circulaţie a sângelui”, spune Radu Rogozea.

Cei care iau mai mult de o tabletă pe zi pot avea dureri de cap, ameţeli, alergii sau cefalee. Trebuie să se ferească de o astfel de medicaţie epilepticii, care pot face crize, deoarece li se îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi sunt mult mai activi decât pot suporta.


SFATURI

Fără exces de grăsime, alcool şi tutun

  • Pentru a întârzia apariţia tulburărilor de memorie, specialiştii recomandă o viaţa socială activă şi o activitate intelectuală intensă.
  • În plus, sunt indicate regimurile alimentar echilibrate, fără exces de grăsime, alcool şi tutun, care pot fi combinate cu mişcare zilnică şi un program de somn de aproximativ opt ore pe noapte.
  • Există, de asemenea, alimente care întineresc şi „ascut” creierul. Ouăle, spanacul, napii, afinele, peştele şi muştarul sunt doar câteva dintre acestea, susţin specialiştii în domeniu.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

25 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

55 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: