Acneea, dermatita, uscăciunea pielii, eczemele, toate se agravează din cauza temperaturilor scăzute.
„Iarna, pielea trece prin mari variaţii de temperatură în timp scurt (trecem de la 23 de grade la minus 10 grade în câteva secunde), este mai umed şi apa din piele se pierde uşor, mâncăm mai prost (fructele şi legumele proaspete sunt mai scumpe, mâncam mai gras), bem mai puţină apă pentru că nu ne este sete”, spune medicul dermatolog Viviana Iordache.
Medicul explică cum se pot preveni şi rezolva aceste neplăceri, dar şi de ce este bine să ne tratăm problemele dermatologice, în special în anotimpul rece.
O măsură la îndemână pentru a ne feri de multe probleme ale pielii este să ne îmbrăcăm adecvat, cu mănuşi, fular, guler, haine groase de corp.
„Evitaţi tentaţia saunelor chiar dacă că plac, folosiţi produse cosmetice sau dermatologice adecvate, mâncaţi sănătos şi beţi 2.5 litri de lichide pe zi”, mai recomandă dermatologul Viviana Iordache.
Produsele cosmetice folosite iarna trebuie să asigure o bună hidratare. Serurile şi cremele trebuie să fie mai uleioase, să aibă un conţinut mai mare de acid hialuronic şi retinol. În cazurile în care problemele pielii sunt mai grave, se poate apela la suplimente cu omega 3 şi reglatoare de circulaţie.
Anotimpul perfect pentru tratamente
Iarna are însă şi părţi bune: este anotimpul cel mai bun pentru tratamentele dermatologice. „Se tratează rozaceea şi se închid vinişoarele sparte cu laser, se fac tratamentele cu laser şi radiofrecvenţa pentru pielea care s-a degradat sau s-a lăsat peste vară, se scot petele, se fac infuziile cu oxigen, cu vitamine, mineralele şi acidul hialuronic de care avem atâta nevoie iarna. Tot iarna sunt permise tratamente mai agresive pentru acnee şi/sau peelinguri mai serioase”, adaugă expertul în dermatologie.
Nu faceţi duş cu apă fierbinte
O baie caldă după firgul de afară poate părea perfectă, însă reţineţi faptul că din cauza căldurii intense a apei de la duş sau din cadă se înlătură bariera protectoare uleioasă de pe piele. Mult mai bine ar fi ca atunci când vă spălaţi să folosiţi apă călduţă şi să staţi în cadă pentru o perioadă cât mai scurtă de timp.
„Duşurile fierbinţi nu sunt contraindicate, cu o condiţie: să nu fie foarte frecvente şi să nu dureze mult. În anotimpul rece, pielea este mai uscată decât vara, iar uscăciunea favorizează dermatitele sau eczemele. Cum duşurile sau băile fierbinţi şi prelungite agravează uscăciunea, pentru că îndepărtează în mai mare măsură sebumul de pe piele, este bine ca acestea să fie folosite rareori”, ne sfătuieşte conf. dr. Cătălin Popescu, dermatolog.
Dacă ajungeţi să suferiţi de mâncărimi supărătoare din cauza uscăciunii pielii, cereţi sfatul unui deramtolog care vă poate prescrie o loţiune pentru a combate pielea uscată sau un alt tratament adecvat situaţiei dvs.
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…
Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…
Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…
Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…
Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…