Din cuprinsul articolului
Cum vă feriți de virusul gripal. Persoanele infectate cu virusul gripal pot să-l răspândească lejer prin picăturile de salivă pe care le emană, strănutând sau vorbind, pe o rază de aproape 2 metri în jurul lor, arată experții Centrului american al Bolilor Transmisibile (CDC).
Aceste picături intră în organism prin gură, nas, ochi sau sunt inhalate în plămâni. Dar, poți lua gripă și dacă atingi o suprafață sau un obiect folosit de un bolnav și apoi îți duci mâna la nas sau la gură.
Adulții infectați pot să transmită virusul și cu o zi înainte de apariția primelor simptome, și până la 5 – 7 zile după ce se declanșează boala.
Copiii, în schimb, pot transmite virusul chiar și după o săptămână de la debutul bolii. Simptomele gripei apar, de regulă, la 1-4 zile după ce virusul intră în organism. Nu în ultimul rând, unii oameni pot fi infectați fără să aibă simptome.
Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de îmbolnăvire cu gripă. Studiile arată că ea oferă o protecție de circa 70-90% împotriva manifestării clinice a bolii.
Vaccinurile gripale ajuta organismul sa dezvolte anticorpi impotriva virusurilor gripale, in aproximativ doua saptamani dupa administrare. Acesti anticorpi asigura o protectie impotriva infectiei cu virusurile incluse in vaccin.
Pentru 2019-2020, vaccinul trivalent (care are trei componente) conține:
A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09 virus (actualizat)
A/Kansas/14/2017 (H3N2) virus (actualizat)
B/Colorado/06/2017 virus (Victoria)
Este posibil însă să faci gripă chiar dacă te-ai vaccinat dacă ai fost expus la virusul gripal la scurt timp după vaccinare sau în timpul perioadei în care corpul nu dezvoltase încă anticorpii necesari sau dacă ai luat un virus împotriva căruia vaccinul nu oferea protecție. Totuși, forma de gripă nu va fi una severă, după vaccinare.
Cum vă feriți de virusul gripal
Măsuri de prevenție:
– Evitați aglomeraţiile din locurile publice;
– Dacă strănutați, folosiți batistele, din hârtie, de unică folosinţă, și pe care apoi la aruncați direct la gunoi! Dacă aveți simptome de gripă sau dacă cineva din jurul vostru are, folosiți măștile antigripale, care se găsesc în farmacii! Aceste măști sunt ideale pentru cei care folosesc transportul în comun!
– Trebuie să vă spălați frecvent pe mâini, cu apă şi săpun, oriunde ați fi;
– Stați acasă dacă aveți simptomele: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât. În acest caz, anunțați rapid medicul de familie pentru o consultație. În caz de agravare a simptomelor, în special noaptea sau în zilele nelucrătoare, sunați la 112 sau mergeți la camerele de gardă;
– Nu luați medicamente după cum vă taie capul! Medicul vă dă tratamentul adecvat.
– Dacă trebuie să mergeți la spital, în interes personal sau în vizită la vreun pacient, respectați deciziile personalului medical. Pentru a împiedica răspândirea virusului gripal, ei pot interzice vizitele la pacienți, pot limita timpul în care stați de vorbă cu persoana bolnavă și vă pot impune să purtați măști și să nu atingeți bolnavii. Sunt măsuri de protecţie necesare.
– În școli e obligatorie efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente, aerisirea claselor pe timpul pauzelor, iar personalul cu atribuţii de medicină şcolară poate trimite copiii bolnavi acasă.