Sari la conținut

Cum vă feriţi de insectele care omoară 1 milion de oameni anual

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual mor 1 milion de oameni din cauza ţânţarilor. Estimările indică faptul că între 300 şi 500 de milioane de cazuri de malaria apar anual şi că la fiecare 30 de secunde un copil se stinge din viaţă ca urmare a contractării acestei boli.

Totuşi, nu ţânţarii în sine sunt ucigaşii, ci un parazit pe care îl poartă femelele de Anopheles. Ţânţarii transmit malaria după ce muşcă o persoană infestată şi apoi transmit parazitul unei alte surse de hrană.

Ţânţarul este cel mai de temut inamic în vara aceasta! Îţi poate ucide animalul de companie

Vă prezentăm câteva metode eficiente prin care alungaţi ţanţarii:

Extractul de vanilie: pentru a fi eficient, nu este nevoie decât să aplici o cantitate mică pe anumite zone ale corpului, cum ar fi încheietura mâinii şi gâtul.

– Frunzele de nuc şi cuişoarele: ardeţi câteva frunze de nuc sau puneţi câţiva stropi de ulei esenţial de cuişoare într-un vas în încăperile locuinţei.

– Bicarbonat cu ulei de masline: amestecaţi o linguriţă de bicarbonat cu 4 linguri de ulei de măsline. Adăugaţi amestecul într-un pulverizator cu o jumătate de litru de apă. În cele din urmă, pulverizaţi în fiecare cameră de mai multe ori pe zi până scăpaţi de ţânţari.

– Condimentele: maghriranul, menta, cimbrul, busuiocul sau mărarul vă ajută să ţineţi departe ţanţarii

– Muşcatele: pentru alungarea ţânţarilor sunt utile muşcatele aşezate la ferestre.

Aerul condiţionat: va ţine ţanţarii la distanţă, deoarece aceştia preferă mediile mai călduroase;

Hainele închise la culoare: ţânţarii sunt atraşi de culorile deschise, prin urmare purtaţi haine mai închise la culoare pentru a vă proteja de înţepături

Soluţii home-made:

Aveți nevoie de:

  • 250 ml de alcool din cereale ( îl găsiți în supermarket-uri) sau vodka
  • 30 de picături de uleiuri esențiale -lavandă, lămâie, eucalipt, tea tree, rozmarin, muscata trandafirie ( le puteți folosi pe toate sau doar o cominație de 2 uleiuri esențiale)
  • un recipient cu pulverizator

Se amestecă foarte bine ingredientele, iar soluția obținută se aplică pe piele.

Dacă sunteți reticenți în a aplica pe piele un produs pe bază de alcool puteți încerca următoarea variantă:

  • 10 picături de uleiuri esențiale -lavandă, lămâie, eucalipt, tea tree, rozmarin, muscata trandafirie
  • 2 lingurițe de ulei vegetal, cel mai bun este uleiul de măsline
  • 1 linguriță de gel de aloe vera (opțional)
Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel