Abuzul de sarmale, cozonac şi alcool „se repară” cu vitamina C din citrice sau legume verzi şi cu lichide fără zahăr. Mahmureala nu trece cu cafea sau „alcool”, ci cu apă, analgezice şi răbdare.
Oboseală, balonare, disconfort, un kilogramdouă în plus, acestea sunt efectele „de a doua zi” ale ospăţului tradiţional de Crăciun stropit cu alcool. Organismul supus la caznele digestiei la foc continuu are nevoie de detoxifiere „de urgenţă”.
Apă, ceaiuri şi alte lichide pe stomacul gol, o cafea amară pentru alungarea senzaţiei de greaţă, multe fructe şi legume bogate în vitamina C, pauză de alcool şi grăsimi, dar şi plimbări în aer liber sunt principalele reguli ale detoxifierii. Ciorba de potroace, zeama de varză sau murăturile sunt mituri care nu ţin mahmureala departe.
Mergeţi la patinoar, pedalaţi pe bicicleta medicinală sau plimbaţi- vă prin parc sunt doar câteva sfaturi pentru a compensa abuzul de grăsimi şi de dulciuri.
Un pahar cu apă între două de alcool
Mahmureala nu se tratează cu leacuri băbeşti, spun medicii, ci „cu timpul”, prin lichide. Dacă nu se tratează rapid, nu înseamnă că nu se poate preveni. Combinaţiile de alcool nu sunt o mişcare inteligentă, studiile au demonstrat că băuturile care conţin doar alcool şi apă, precum vodca şi ginul, au consecinţe mai uşoare a doua zi, spre deosebire de alte „licori”, bogate în tanine, precum brandy, vin roşu sau whisky.
Alcoolul şi stomacul gol nu fac casă bună, acesta fiind mai uşor absorbit după masă. Iar miturile că anumite feluri de mâncare metabolizează mai repede alcoolul (precum pastele) sunt infirmate de medici.
Un pahar cu apă între două pahare cu alcool este o altă regulă antimahmureală. Astfel se menţine tensiunea arterială la un nivel normal şi organsimul hidratat. „E important să refaceţi stocul de lichide pierdute în timpul zilei, dar evitaţi cafeaua. Are acelaşi efect diuretic precum alcoolul „, mai spune nutriţionistul.
Consumaţi, în schimb, fructe şi legume, care reduc din intensitatea mahmurelii. Nu aşteptaţi să apară durerea de cap şi luaţi analgezice în avans.
LEAC
Supa rusească antimahmureală
Una dintre metodele ruşilor de a-şi reveni după o noapte cu excese alcoolice este celebra supă „Solyanka”, scrie pe cevabun.ro Emanuel Ciocu. „Această supă – densă, sărată, dulce şi acrişoară – reuneşte ingredientele necesare unui cocktail antimahmureală”, spune Ciocu.
Pentru prepararea acestei supe aveţi nevoie de două cepe tăiate peştişori, cinci castraveţi muraţi, şase cremvuşti tăiaţi julienne şi 150 de grame de şuncă, pastramă sau muşchi ţigănesc.
Toate se rumenesc, un minut, în două linguri de ulei, apoi se pun într-o oală şi se adaugă o lingură de făină, trei linguri de pastă de tomate şi doi litri de supă de carne. Se mai adaugă patru roşii tăiate, o cană de măsline verzi şi o lingură de capere zdrobite şi se lasă la fiert aproximativ 10 minute. La final se adaugă trei lămâi tăiate cuburi mari şi se ia de pe foc. Se serveşte cu o lingură de smântână şi verdeaţă.