Categories: Ştiri sănătate

Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Medic: iată la ce să fii atentă când mergi la salonul de cosmetică

Un ritual de înfrumusețare la care apelează o bună parte dintre doamne și domnișoare, mai ales în perioada verii, prezintă și un risc pe care multe dintre ele în ignoră sau nu îl percep. Epilarea cu ceară, avertizează George Diaconu, medic specialist obstetrică-ginecologie, poate fi un mod de transmitere a infecțiilor virale, inclusiv HPV.

Medicul George Diaconu a povestit în cadrul evenimentului ”The Talk”, organizat de Royal Hospital, cum o întrebare primită din partea unei paciente l-a făcut să se adâncească în literatura de specialitate.

Doamna lucrează într-un salon de cosmetică și mi-a mărturisit că una dintre clientele sale i-a solicitat o ședință de epilare cu ceară tradițională, nu de unică folosință. În timpul epilării, pacienta mea a observat că aceasta prezenta veruci genitale, un semn frecvent întâlnit în cazul infecției cu HPV. Din fericire, doamna a știut se recunoască semnele și mi-a cerut ajutorul pentru a nu pune în pericol sănătatea altor femeie, însă sunt sigur că nu de fiecare dată se întâmplă acest lucru”, a explicat medicul George Diaconu.

Pentru a evita astfel de situații, mai ales că în cele mai multe saloane de cosmetică ceara încălzită este refolosită, medicul recomandă ca femeile să fie atente la regulile de siguranță luate de reprezentanții salonului. ”

medicul George Diaconu

Vasul în care stă ceara ar trebui dezinfectat și desigilat în fața clientei, la fel și spatula folosită în acest proces, astfel nu rămâneți acolo! Mănușile trebuiesă fie nefolosite, mai ales că în zonele sensibile părul este mai gros, iar smulgerea poate provoca sângerare și, implicit, apare riscul unor infecții bacteriene și virale”, a adăugat specialistul.

Prezența Virusului Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus) poate duce la apariția verucilor (negi), inclusiv a celor genitale și poate determina modificări precanceroase la nivelul colului uterin la anumite persoane cu imunitate scăzută.

Infecția cu virusul HPV genital este întâlnită la aproximativ 80% dintre persoanele active sexual, cel puțin o dată de-a lungul vieții. În funcție de cât de puternic este sistemul imunitar, virusul poate dispărea de la sine din corp. Însă, știindu-se faptul că mai mult de jumătate dintre purtătorii virusului nu prezintă simptomatologie, medicii ginecologi recomandă efectuarea consultației de specialitate anual.

Infecţia cu HPV cauzează şi 20%–90% dintre carcinoamele scuamoase ale anusului, orofaringelui, vulvei, vaginului şi penisului. Aproximativ 90% din toate cancerele ano-rectale sunt cauzate de HPV 16 şi HPV 18, iar 40% dintre cancerele vulvare, care apar mai ales la femeile în vârstă, sunt asociate cu HPV 16. Cea mai gravă consecință a infectării cu HPV este cancerul de col uterin, statisticile anuale înregistrând peste 3.000 de cazuri noi diagnosticate și peste 2.000 de decese, dat fiind faptul că aceasta formă de cancer este depistată prea târziu.

 

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

13 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

33 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

52 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: