Sari la conținut

Cum ucide căldura? Îți zăpăceşte creierul. Îți blochează organele. Îți suprasolicită inima

canicula
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Temperaturile și umiditatea cresc în exterior, ceea ce se întâmplă în interiorul corpului uman poate deveni o luptă pe viață și pe moarte decisă cu doar câteva grade.

Punctul critic de pericol în aer liber pentru boală și moarte din cauza căldurii extenuante prelungite este cu câteva grade mai mic decât credeau odată experții, spun cercetătorii care au pus oamenii în cutii fierbinți pentru a vedea ce se întâmplă cu ei.

Mai mulți medici, fiziologi și alți experți au explicat pentru Associated Press ce se întâmplă cu corpul uman în zilele caniculare, cu temperaturi excesive.

Temperatura critică a corpului

Temperatura de repaus a corpului este de obicei de aproximativ 37 grade Celsius. Aceasta este la doar 4 grade Celsius distanță de o catastrofă sub formă de insolație, a declarat Ollie Jay, profesor de căldură și sănătate la Universitatea din Sydney din Australia, unde conduce laboratorul de termoergonomie.

Începe din nou cu sângele care curge pe piele pentru a ajuta la eliminarea căldurii de bază. Asta face ca tensiunea arterială să scadă. Inima răspunde încercând să pompeze mai mult sânge pentru a vă împiedica să leșinați.

„Îi ceri inimii să facă mult mai multă muncă decât trebuie să facă de obicei”, a spus Jay. Pentru cineva cu o afecțiune cardiacă „este ca și cum ai alerga pentru un autobuz cu dodgy (ischio-coarda). Ceva va da.”

A treia cale principală este deshidratarea periculoasă. Pe măsură ce oamenii transpira, ei pierd lichide până la un punct care poate stresa sever rinichii, a spus Jay. Mulți oameni s-ar putea să nu realizeze pericolul lor, a spus Gandhi din Houston.

ce trebuie sa faci cand esti deshidratat
Sursă foto: iStock/Gulliver

Deshidratarea poate provoca şocul termic

Deshidratarea poate evolua spre șoc, determinând închiderea organelor din cauza lipsei de sânge, oxigen și nutrienți, ceea ce duce la convulsii și deces, a spus dr. Renee Salas, profesor de sănătate publică la Universitatea Harvard și medic de urgență la Spitalul General Massachusetts.

„Deshidratarea poate fi foarte periculoasă și chiar mortală pentru toată lumea dacă devine suficient de rău – dar este deosebit de periculoasă pentru cei cu afecțiuni medicale și pe anumite medicamente”, a spus Salas.Deshidratarea reduce, de asemenea, fluxul de sânge și amplifica problemele cardiace, a spus Jay.

Atac asupra creierului

Căldura afectează și creierul. Poate provoca o persoană să aibă confuzie sau probleme de gândire, au spus mai mulți medici. „Unul dintre primele simptome prin care aveți probleme cu căldura este dacă sunteți confuz”, a spus Kris Ebi, profesorul de sănătate publică și climă de la Universitatea Washington.

Acesta este un simptom de puțin ajutor, deoarece persoana care suferă de căldură este puțin probabil să recunoaște-o, a spus ea și devine o problemă mai mare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Una dintre definițiile clasice ale insolației este o temperatură centrală a corpului de 104 de grade „cuplată cu disfuncția cognitivă”, a spus profesorul de fiziologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania, W. Larry Kenney.

Umiditatea poate face diferenţa

Unii oameni de știință folosesc o măsurătoare complicată a temperaturii exterioare numită temperatura globului umed, care ia în considerare umiditatea, radiația solară și vântul.

În trecut, se credea că o valoare de 95 Fahrenheit (35 Celsius) a fost punctul în care corpul a început să aibă probleme, a spus Kenney, care conduce și un laborator de cutie caldă și a făcut aproape 600 de teste cu voluntari. Testele sale arată că punctul de pericol al bulbului umed este mai aproape de 87 (30,5 Celsius). Aceasta este o cifră care a început să apară în Orientul Mijlociu, a spus el. Și asta este doar pentru tinerii sănătoși.

Pentru persoanele în vârstă, punctul de pericol este o temperatură a bulbului umed de 82 (28 de grade Celsius), a spus el. „Valurile de căldură umede ucid mult mai mulți oameni decât valurile de căldură uscată”, a spus Kenney. Când Kenney a testat tineri și bătrâni pe căldură uscată, tinerii voluntari puteau funcționa până la 125,6 grade (52 grade Celsius), în timp ce bătrânii trebuiau să se oprească la 109,4 (43 grade Celsius).

Cu umiditate ridicată sau moderată, oamenii nu ar putea funcționa la o temperatură atât de ridicată, a spus el. „Umiditatea influențează capacitatea transpirației de a se evapora”, a spus Jay.

Graba de a face pacienții să se răcească

Insolația este o urgență, iar lucrătorii medicali încearcă să răcească o victimă în 30 de minute, a spus Salas. Cel mai bun mod: imersie în apă rece. Practic, „le arunci într-o găleată cu apă”, a spus Salas.

Dar acestea nu sunt întotdeauna în preajmă. Așadar, camerele de urgență pompează pacienții cu fluide reci pe cale intravenoasă, le pulverizează cu vapori, pun pachete de gheață în axile și în zona inghinală și așezați-le pe un covor de răcire cu apă rece curgând înăuntru. Uneori nu merge. „Noi îl numim ucigașul tăcut pentru că nu este acest tip de eveniment vizual dramatic”, a spus Jay. „Este insidios. Este ascuns.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel