Din cuprinsul articolului
Rosiile sunt alimente foarte nutritive, cu numeroase beneficii pentru toate sistemele organismului. Acestea aduc beneficii importante inimii, pielii si intervin in scaderea ponderala. O singura rosie pe zi poate oferi aproximativ jumatate din necesarul de vitamina C.
Vitamina C este un antioxidant natural ce previne aparitia cancerului. In plus, contine si vitamina A, potasiu si fier. Potasiul joaca un rol important in mentinerea sanatatii sistemului nervos, iar fierul este esential pentru mentinerea circulatiei normale a sangelui. Vitamina K, esentiala pentru coagularea sangelui si controlul sangerarii, se gaseste, de asemenea, in compozitia rosiilor.
Modalitatea ideală de a le consuma
„Roșiile sunt mai “valoroase” gătite, decât crude.
Am putea considera roșia ca fiind leguma preferată a românilor. Însă știați că valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită? Roșia conține licopen, acel antioxidant valoros din familia carotenoidelor. Ei bine, licopenul se absoarbe mai eficient în prezența grăsimilor, fiind un pigment liposolubil; în plus el se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure- deci la cratiță cu ele, cu un strop de ulei!
Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nici nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare). Însă concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă. Prin gătit este distrusă o mică parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele (potasiu, magneziu) și fibrele nu suferă nicio modificare.
În 1995 cei de la Harvard au publicat un studiu care arăta scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumau sos tomat din belșug (80g/zi). Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei care au un aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima.
Între timp licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii. Așa că dacă vă trebuia un argument pentru consumul de tocănițe, paste, supe și mâncăruri cu sos roșu, acum îl aveți.”, a precizat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Date nutritionale
Rosiile(Lycopersicon esculentum), Proaspete, Valori nutritive per 100 g |
||
Principiu activ |
Valoare nutrient |
Procent DZR |
Energie |
18 Kcal |
1% |
Carbohidrati |
3.9 g |
3% |
Proteine |
0.9 g |
1.6% |
Grasime totala |
0.2 g |
0.7% |
Colesterol |
0 mg |
0% |
Fibre alimentare |
1.40 g |
4% |
Vitamine |
||
Acid folic |
15 µg |
4% |
Piridoxina (B6) |
0.080 mg |
6% |
Vitamina C |
13 mg |
21.5% |
Vitamina A |
833 IU |
28% |
Vitamina E |
0.54 mg |
4% |
Vitamina K |
7.9 µg |
6.5% |
Electroliti |
||
Sodiu |
5 mg |
>1% |
Potasiu |
237 mg |
5% |
Minerale |
||
Calciu |
10 mg |
1% |
Fosfor |
24 mg |
3% |
Fier |
0.3 mg |
4% |
Magneziu |
11 mg |
3% |
Mangan |
0.15 mg |
6.5% |
Zinc |
0.17 mg |
1.5% |
Fitonutrienti |
||
Beta-caroten |
449 mcg |
– |
Luteina- zeaxantina |
123 µg |
– |
Alfa- caroten |
101 mcg |
|
Licopen |
2573 mcg |
Sursa: USDA – baza de data nationala pentru nutrienti din SUA.