Din cuprinsul articolului
Masa bogată de sărbători poate fi de multe ori descurajantă, mai ales după Postul Mare, dar nu trebuie să fie așa! Poți servi o felie de cozonac, dar și să îți menții greutate – fără să faci eforturi să slăbești până la vara.
Sezonul sărbătorilor nu înseamnă abținere sau dietă. Este momentul să sărbătorim alături de familie și de cei dragi și să ne bucurăm de Sfânta sărbătoare Pascală. Provocarea este să o faci fără să câștigi înapoi din greutatea pe care ai muncit să o pierzi.
1. Porțiuni de control. Studiile au arătat că, cu cât suntem serviți cu mai multe alimente, cu atât vom mânca mai mult – chiar dacă nu ne place în mod deosebit ceea ce mâncăm! Luați un indiciu din această cercetare și mențineți porțiile mici, mai ales cu alimente bogate în calorii, cum ar fi sos, ouă și deserturi.
2. Faceți mișcare.În situația actuală, când trebuie să stăm în casă, pentru a preveni îmbolnăvirea cu noul coronavirus SARS-CoV-2, nu mai putem face plimbări lungi după masă, să ne bucurăm de vreme, de natură, împreună cu cei mici (nepoții, copiii tăi) în parc ori pur și simplu admirând natură în acest sezon. Prin urmare, poți face câteva exerciții acasă. Există numeroase aplicații care te pot ajuta în acest sens.
3. Mănâncă multe proteine slabe. Creșterea aportului de proteine cu carne slabă, păsări de curte fără piele, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, fructe de mare și fasole vă va face să vă simțiți sătui mai mult timp. Când vă așezați la masa de Paște, alegeți să mâncați mâncăruri cu proteine slabe și completați-le cu cereale, fructe și legume bogate în fibre, care vă ajută să vă simțiți sătui timp îndelungat cu relativ puține calorii.
4. Servește un mic dejun sănătos. Studiile arată că persoanele care servesc un mic dejun, vor consuma mai puține calorii pe parcursul zilei. Un mic dejun sănătos, îți va alimenta creierul, vei obține un beneficiu pentru metabolism și nu vei fi tentat să mănânci absolut toate bunătățile de pe masa de Paște.
5. Savurează mâncarea. Nu mânca pe fugă, nu mânca repede, nu mânca în timp ce vorbești cu ceilalți. Mănâncă cu înghițituri cât mai mici, pune tacâmurile jos, mestecă bine fiecare îmbucătură, savurează și înghite și abia apoi ia următoarea înghițitură.
6. Evită pâinea și foitajele și alege să combini mereu alimentele mai grele cu legume din plin!
7. Dacă nu vă place, nu mâncați! Aceasta este o regulă de aur. De ce să irosiți calorii pe alimente care nu vă aduc plăcere? O înghițitură este suficientă pentru a vă da seama dacă vă place o mâncare sau nu. Dacă nu vă place – lăsați mâncare pe farfurie. Folosiți consumul suplimentar de calorii pe ceva ce vă place cu adevărat.
8. Optează pentru farfurii mici, în care îți vei pune porții mici de mâncare, evită sosurile grase, făcute cu smântână sau sosul din tavă cu friptură. În privința alcoolului, fii cu băgare de seamă. Încearcă să bei cel mult una sau două băuturi alcoolice.
9. Dormi suficient! În perioada sărbătorilor, privarea de somn este o problemă destul de comună și poate determină acumularea kilogramelor nedorite, iar explicația e simplă: persoanele care nu dorm suficient au tendința de a fi mai infometate și să consume astfel mai multe calorii la o masă. Motivul pentru care se întâmplă toate acestea este faptul că orele reduse de somn pot crește nivelul hormonului foamei, iar în cele din urmă, acest lucru duce la un consum mai mare de calorii la mesele de sărbători. În plus, somnul inadecvat a fost asociat cu încetinirea metabolismului.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…