Din cuprinsul articolului
„Este adevarat ca postul înseamna curatire si detoxifiere, însa trebuie sa fim extreme de atenti la alimentele pe care le consumam pe toata perioada postului. Se începe cu un regim de lichide, iar treptat se înolcuieste cu mese mici, pana cand se ajunge sa se manance normal. Oamenii trebuie sa stie ca trecerea la alimentatia naturista nu trebuie sa se faca brusc. Postul nu este periculos, iar organismul rezista mai bine la lipsa de alimente decat la exces. stiu ca trebuie sa ma repet, dar postul nu trebuie sa depaseasca 40 de zile, iar oamenii nu trebuie sa se înfometeze si nici sa manace foarte multa paine în toata aceasta perioada”, a spus medical Iulia Maceseanu.
„Alimentaţia în post trebuie să ne aducă în primul rând o varietate de legume, fructe, cereale de bună calitate, surse de proteine vegetale şi anume leguminoase, fasole, năut, linte. Trebuie să ne mai aducă nuci, seminţe. De exemplu putem consuma la micul dejun o felie de pâine cu avocado şi legume, cu nişte roşii sau ardei. La prânz, o ciorbă de fasole sau iahnie de fasole cu salată, iar seara, nişte ciuperci la grătar şi alte legume.
Între mese putem consuma două-trei fructe. Bineînţeles că trebuie să adăugăm şi o cantitate de grăsimi sănătoase, iar aici mă refer la ulei de floarea soarelui sau de măsline. Acesta trebuie adăugat la finalul prelucrări termice, dacă vorbim despre o mâncare gătită, iar dacă vorbim de o salată, atunci o lingură de ulei este suficient”, a spus medicul Maria Niţescu, miercuri, în rubrica Sfat de Sănătate de la Antena 3.
„Odată dacă ne gândim la valoarea nutriţională a alimentului, iar apoi dacă ne gândim la modalitatea în care sunt prelucrate sau gătite alimentele respective.
De exemplu, un piure de cartofi este foarte prelucrat termic şi procesat mecanic, iar pentru o persoană sănătoasă acest piure se absoarbe rapid, în timp ce pentru o persoană în vârstă, acest piure este foarte binevenit.
Pentru o persoană care a slăbit foarte mult fără să aibă un motiv identificat, atunci trebuie să venim cu alimente uşor asimilabile care să-i aducă o cantitate de energie, fără să crească cheltuiala de energie a organismului”, a mai spus medicul.
„Microbiota are nevoie pentru a fi echilibrată de fibre alimentare. Cu cât legumele sunt mai puţin termic şi mecanic procesate, cu atât o cantitate mai mare ajunge în colon, acolo unde trăieşte această microbiotă.
Deci, dacă mâncăm legume foarte procesate, supă cremă, piureuri, în colon nu prea mai ajunge nimic şi atunci vor avea de-a face cu o disbioză intestinală. Desigur, microbiota are nevoie de proteină, dar poate să se hrănească cu proteinele din leguminoase”, a precizat medicul.
„Cel mai bine ar fi să mâncăm dulciuri făcute în casă, pentru că atunci ştim ce ingrediente utilizăm şi ce valoare calorică ar putea avea. Este bine să mâncăm un dulce după ce am mâncat o salată.
Dacă după ce am mâncat o salată, avem stomacul plin cu fibre, atunci putem să mâncăm o porţie de plăcintă cu mere, pentru că nu se va absorbi cantitatea de glucoză dacă avem masa bogată în fibre alimentare.
Sau putem să mâncăm imediat după ce am mâncat sport. Desigur, nu mâncăm o tavă cu plăcintă, dar ne putem satisface această poftă. ”
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…