Categories: Ştiri sănătate

Cum trebuie să îngrijești corect o persoană bolnavă de cancer?

O persoană care primește diagnosticul de cancer este afectată din toate punctele de vedere, iar prioritățile sale se schimbă radical. Însă, diagnosticarea cu cancer nu afectează doar bolnavul, ci și întreaga familie și pe apropiații acestuia.

În data de 16 aprilie, aparținătorii bolnavilor de cancer sunt invitați la București să participe la un curs gratuit în timpul căruia vor afla ce metode alternative au la dispoziție atunci când îngrijesc o persoană dragă care suferă de această boală. Ce înseamnă o “dietă-sănătoasă” în cazul bolnavilor de cancer și cum pot contribui exercițiile fizice la ameliorarea stării de sănătate a pacientului sunt doar două dintre întrebările la care specialiștii spitalului-fundație Centrul Medical Anadolu din Istanbul vor răspunde în cadrul cursului.

Cursul pentru aparținători se desfășoară sâmbătă, 16 aprilie, la Athenee Palace Hilton București de la ora 10. Pentru a afla mai multe informații despre dieta, nutriția și exercițiile recomandată pacientului care suferă de această maladie, precum și informații despre cum în calitate de aparținător trebuie să ai grijă de un bolnav, spitalul-fundație Centrul Medical Anadolu, în afliliere cu John Hopkins Medicine din State Unite ale Americii pune la dispoziția celor interesați pe specialiștii Centrului: Prof. Ayşen Yücel – medic specialist în Managementul Durerii, Abdullah Mollamemişoğlu – specialist în Nutriție și Dietă și Ömer Çınar – terapeut fizic. Aceștia vor oferi informații referitoare la managementul durerii, exerciții fizice recomandate bolnavului de cancer, nutriție și dietă.

NU există o dietă pre-stabilită în cazul bolnavilor de cancer

“Dieta sau, mai bine spus, o nutriție adecvată și echilibrată care constă în alegerea corespunzătoare a produselor alimentare consumate, diferă de la o persoană la alta. In special în cazul pacienților care suferă de cancer, nutriția variază în funcție de tipul și severitatea efectelor secundare provocate de tratamentele administrate pentru tratarea bolii” explică Abdullah Mollamemişoğlu – specialist în Nutriție și Dietă la spitalul-fundație, Centrul Medical Anadolu din Istanbul. Numeroase studii au arătat faptul că persoanele care beneficiază de o alimentație corespunzătoare și sunt bine-hrănite în timpul tratamentului împotriva cancerului, sunt mai rezistente în fața unora dintre efectele secundare provocate de metode de tratament precum: chimioterapia, radioterapia, intervențiile chirurgicale și tratamentele biologice (tratamentele create și produse în sistemele celulare). Potrivit acelorași studii, pacienții hrăniți corespunzător pot chiar să tolereze doze mai mari de medicamentație.

Ce înseamnă o “dietă-sănătoasă” în cazul bolnavilor de cancer?

“Dieta este un aspect foarte important în cazul pacienților care suferă de cancer, însă de fapt nu diferă foarte mult de dieta sănătoasă indicată pentru toată lumea. Esențial rămâne faptul că, în funcție de efectele secundare ale tratamentului, pacientul ar trebui să mențină o dietă adecvată și echilibrată”, afirmă Abdullah Mollamemişoğlu. Să mănânce cel puțin 5 porții de fructe și legume de diferite culori pe zi, să bea minin 2 litri de apă zilnic mai ales în timpul tratamentului și să crească aportul proteic consumând alimente precum: carne, pui, pește și ouă, sunt doar câteva dintre sfaturile pentru o alimentație sănătoasă oferite pacienților care suferă de cancer înainte de tratament.

Exercițiile fizice pentru pacienții cu cancer

Exercițiul fizic moderat este considerat a fi benefic pentru persoanele cu cancer. Activitatea fizică este încurajată pentru a preveni atrofierea musculară suplimentară sau diminuarea capacității organismului de a asigura buna funcționare a sistemului circulator si respirator, precum și pentru a îmbunătăți metabolismul energetic la nivel celular.

Studiile făcute cu privire la efectul exercițiilor fizice asupra pacienților care suferă de cancer au demonstrat efecte pozitive în privința terapiei funcționale și scăderea nivelului de oboseală resimțit de bolnavi. Exercițiile aerobice au fost mai aprofundat studiate, prin comparație cu exercițiile de rezistență.

Recent Posts

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

6 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

7 ore ago

Horoscop chinezesc: Întorsătură totală în viața acestor zodii

Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…

7 ore ago

Adio gripă și răceală: Cum se prepară leacul băbesc care îmbunătățește sănătatea instant

Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…

8 ore ago

Premiu pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital

Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…

8 ore ago

Boala epocii moderne capătă amploare. Îngreunează calea către un diagnostic precis

Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…

9 ore ago

Citeste si: