Din cuprinsul articolului
Bacteriile sunt peste tot în mediul înconjurător, inclusiv în casă. Cele mai multe se acumulează pe suprafețele pe care le atingem în mod frecvent – clanțele ușilor, mânerele frigiderelor, colacul de toaletă, tocătoarele, robinetele și pe mobilierul moale și pot provoca infecții severe, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile, așa cum sunt copiii. O rutină de curățenie care include produse de curățare care omoară bacteriile menține casa și familia sănătoase. Aflați de la medici regulile corecte de curățenie a casei.
Bacteriile sunt organisme unicelulare care se dezvoltă în diverse medii, putând supraviețui în sol, apă sau în interiorul organismului uman. Acestea pot fi nepatogene, inofensive, sau patogene, care pot cauza îmbolnăviri. Medicii atrag atenția însă că inclusiv bacteriile considerate inofensive pot deveni patogene, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut. „Printre bacteriile care se găsesc în casă se numără: E. Coli și Salmonella, care pot fi găsite în special în chiuveta de la bucătărie, sursa fiind reprezentată de particulele alimentare de pe farfurii, sau Staphylococcus aureus, o bacterie care face parte din flora normală a pielii, dar care poate fi o cauză comună a infecțiilor nosocomiale”, explică Dr. Valeriu Lupu, medic specialist pediatru, în cadrul Societății Române de Pediatrie.
Particulele alimentare uitate pe farfurii sau în tastatura calculatorului, particulele alimentare scăpate pe podea, dezinfectarea incorectă a obiectelor, o igienă personală deficitară reprezintă tot atâția factori care favorizează acumularea unei cantități mai mari de bacterii pe anumite suprafețe. Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulți germeni de către 43% dintre femei, arată un studiu recent, realizat de către brandul Dettol, în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, la care au participat 784 de femei, mămici de copii cu vârste între 0 și 16 ani.
În ciuda acestei percepții, medicii susțin însă că altele sunt zonele unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut. „Deși este foarte probabil ca vasul de toaletă să conțină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroșcați pe alte suprafețe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa și pot fi purtați în toată baia și casa pe mâinile nespălate. Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafețe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele și mânerul ușii”, adaugă Dr. Valeriu Lupu, care mai spune că cei mai predispuși la îmbolnăvire din familie sunt copiii. „Aceștia sunt mai vulnerabili, pentru că sistemul imunitar este insuficient dezvoltat și nu luptă la fel de bine ca un adult sănătos cu agenții patogeni. De asemenea, aceștia merg în colectivități și iau contact cu alți copii bolnavi”.
O rutină corectă de curățenie și dezinfectare a casei ține bacteriile și, implicit îmbolnăvirile, la distanță. Medicul pediatru oferă mai jos mai multe sfaturi cu privire la modul și frecvența cu care trebuie curățate suprafețele din casă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…