Din cuprinsul articolului
Cum tratăm ciuperca piciorului. Principalele tratamente naturiste făcute în casă. Se prepară ușor din ingrediente ieftine și la îndemâna oricui.
Ciuperca piciorului sau micoza este cauzată de o varietate de fungi și afectează atât talpa piciorului, cât și pielea dintre degetele de la picior.
Dacă nu este tratată, aceasta se poate răspândi mai departe la mâini, unghii, palme etc. De aceea, este recomandat să mergeți la medic pentru a afla cauza infecției.
Ciupercile de la nivelul picioarelor apar mai ales la persoanele cu un sistem imunitar deficitar: diabet zaharat, infecţie HIV, cancer, transplant de organ, tratament îndelungat cu antibiotice etc.
Această infecție se manifestă prin: mâncărimi sau iritaţii ale pielii piciorului, între degetele de la picioare (în special ultimele 3 degete); scărpinat (favorizează extinderea ciupercii pe suprafeţe mai mari); micozele unghiilor.
Sunt și cazuri în care ciuperca se vindecă fără tratament, dar trebuie o igienă corespunzătoare a picioarelor și uscarea completă după duș sau baie, inclusiv a pielii dintre degete.
De asemenea, trebuie purtați pantofi comozi, care nu strâng, și neapărat șosete din bumbac care trebuie schimbate zilnic.
Este bine și dacă se merge cât mai mult fără pantofi închiși, dacă se expune piciorul la soare și la aer curat, precum și în apă de mare.
Iată cum putem scăpa de ciuperca piciorului cu tratamente eficiente făcute chiar acasă.
Tratamente cu sare grunjoasă
Soluţia salină acţionează ca un dezinfectant, împiedicând răspândirea ciupercilor. Mai mult, sarea regenerează pielea, întărind capacitatea ei de apărare împotriva ciupercilor, bacteriilor şi viruşilor.
Utilizarea sării la ciuperca piciorului:
Metoda 1: În fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, beţi 1 linguriţă de soluţie salină diluată cu apă plată de bună calitate; Zilnic, faceţi o baie la picioare, de 15 minute, într-o soluţie salină, cu concentraţie ridicată (minimum 10%) – nu spălaţi picioarele după baie; ştergeţi picioarele prin tamponare.
Porţiunile afectate pot fi fricţionate cu soluţie salină de 26% – lăsaţi apa sărată să acţioneze; evitaţi procedura dacă aveţi leziuni pe piele.
Dacă sunt afectate şi unghiile, durata tratamentului se va prelungi la minimum 3 luni. Metoda 2 Într-un litru de apă, adăugaţi 4-5 linguriţe de sare grunjoasă.
Cu această apă spălaţi picioarele în fiecare seară, timp de 10 minute. Tratamentul se urează minimum 2 săptămâni, notează topremediinaturiste.ro.
Remedii cu bicarbonat de sodiu și oțet de mere
Într-un recipient, se adaugă apă caldă şi oţet de mere organic în proporţii egale. Se completează cu 2 linguriţe de bicarbonat de sodiu.
Se ţin picioarele timp de 20 de minute, după care se tamponează bine cu un prosop curat, îndeosebi între degetele picioarelor. Procedura se repetă zilnic, pe o perioadă de cel puţin 2 săptămâni.
De asemenea, se mai poate prepara o soluție din bicarbonatul de sodiu, sare, oţet şi apă oxigenată. Preparaţi o soluţie din 2 linguri de bicarbonat, un sfert de ceaşcă cu apă oxigenată, o jumătate de ceaşcă de sare şi 1 lingură de oţet alb.
Diluaţi amestecul în apă fierbinte, iar în această soluţie ţineţi zona afectată, timp de 10 minute.Tratamentul se repetă de 2 ori pe zi, timp de mai multe săptămâni.
Tratament cu usturoi
Se pun comprese cu 1 căţel de usturoi pisat, amestecat cu sare fină, pe locul afectat de ciupercă.
Procedura nu se aplică dacă aveţi leziuni pe piele. Tratamentul durează maximum 10 zile.
Un alt tratament este cu turmeric sau curcuma.
O linguriţă de pudră de turmeric se amestecă cu puţină apă sau suc de lămâie, până la obţinerea unei paste omogene, care se aplică pe unghia afectată şi se lasă să acţioneze până se usucă.
Piciorul se spală şi se usucă bine, prin tamponare cu un prosop din bumbac 100%.
Și uleiul de măsline ajută în astfel de cazuri. Pe zona infectată de ciuperca piciorului se aplică ulei de măsline, care mai poate fi combinat cu ulei volatil de oregano sau cimbru (la 1 lingură de ulei se adaugă 2 picături), până la dispariţia acesteia.
De asemenea, frunzele de salvie conţin principii cu puternice efecte antibacteriene şi antifungice. Faceţi spălături cu decoct de salvie, apoi aplicaţi o cataplasmă cu salvie, pe care o lăsaţi să acţioneze vreme de 1-3 ore.
După acest timp, locul tratat se lasă să se zvânte. Tratamentul se repetă zilnic, până la vindecare.
Cum se face decoctul de salvie
În jumătate de litru de apă se pun la macerat 3-4 linguri de salvie mărunţită, timp de 8-10 ore, după care se filtrează.
Preparatul obţinut se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă o jumătate de litru de apă, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează.
La final, cele două extracte se combină, notează topremediinaturiste.ro.
Denumită popular și Palma Maicii Domnului, salvia este o plantă vindecătoare sau salvatoare, după cum îi spune chiar numele (din latinescul salvare).
Este un medicament din natură extrem de bogat în uleiuri cu efecte benefice asupra sănătății corpului, pielii și psihicului.