Printre cele mai frecvente boli declansate si agravate de expunerea la frig sau umiditate, sunt cele reumatice, care includ peste 100 de afectiuni. Bolile reumatice afecteaza aproximativ 80% din populatie, iar incidenta acestora creste odata cu varsta, fiind adesea raspandite la persoanele trecute de 70 de ani. Toate tipurile de afectiuni reumatice sunt declansate de temperaturile scazute, deoarece receptorii de la nivelul oaselor devin mai sensibili din cauza frigului, umezelii si schimbarilor atmosferice, producand astfel acutizarea durerilor.
Chiar daca nu pot fi vindecate, bolile reumatice pot fi tinute sub control. Manifestarile acestora difera de la un pacient la altul in functie de sensibilitatea si de viteza de adaptare a organismului la noile conditii climatice, insa exista o serie de reguli de baza care ajuta la ameliorarea simptomelor si prevenirea aparitiei complicatiilor in timpul sezonului rece.
• Un sfat pentru a preveni declansarea durerilor reumatice din aceasta perioada este asigurarea confortului termic. Materialele recomandate pentru hainele sezonului rece sunt bumbacul si lana, care izoleaza caldura si protejeaza impotriva vantului sau precipitatiilor. Sunt recomandati pantofii cu o buna aderenta deoarece bolile reumatice se pot agrava in cazul in care apar noi leziuni la nivelul sistemului osos. De asemenea, sunt recomandate baile fierbinti datorita actiunii lor benefice in mentinerea articulatiilor incalzite.
• Utilizarea produselor apicole constituie una dintre cele mai raspandite si de succes metode de tratament pentru bolile reumatice. Unguentele ce contin propolis si venin de albine au puternic efect antiinflamator si antioxidant, avand o actiune similara aspirinei asupra articulatiilor rigide si durerilor musculare.
• Un remediu neobisnuit insa eficient pentru afectiunile reumatice este cartoful. Sucul acestuia contine saruri minerale vitale intaririi sistemului osos, asigurand simultan si eliminarea factorilor toxici care agraveaza simptomele si durerile reumatice.
• Chiar daca exercitiile fizice nu constituie o activitate atat de frecventa in lunile friguroase, este foarte important ca persoanele care sufera de afectiuni reumatice sa practice sport aproape zilnic, deoarece asigura sanatatea si fortifierea articulatiilor, amelioreaza rigiditatea articulara si slabiciunea musculara. Mai mult decat atat, activitatea fizica reduce sansele declansarii unor alte boli mai grave asociate problemelor reumatice precum osteoporoza, sclerodermia sau spondilita anchilozanta.
„Sunt tot mai multe persoane care prezinta probleme reumatice si totusi merg mult timp cu dureri pentru ca poarta incaltamintea nepotrivita. Cel mai bine este sa purtati incaltari cat mai comode, care nu pun presiune pe talpa piciorului si nu va strang. Acestea trebuie obligatoriu sa fie din piele sau sa prezinte sireturi si o talpa cat mai flexibila, care atenueaza eventualele socuri. De asemenea, desi hrana nu are niciun efect asupra artrozei (din ce se cunoaste deocamdata) exista indicatii conform carora o dieta cu legume si fructe sau acizi grasi nesaturati poate ajuta la diminuarea durerilor. Evident, trebuie mentinuta o greutate corporala constanta, deoarece persoanele care se ingrasa necontrolat prezinta riscul de a pune presiune pe articulatii” sustine dr. Tania Bejan, medic specialist Ropharma.
Aditional tratamentelor de ameliorare a simptomelor si preventia acutizarii acestora in timpul iernii, specialistii Ropharma recomanda si terapia medicala cu rol adjuvant in mentinerea sanatatii musculare si a oaselor. Lipoartrin Forte este suplimentul natural de la Ropharma ce asigura o combinatie inovativa a lactoferinei cu glucozamina, condroitina si vitamina C pentru sanatatea articulatiilor, mentinerea si refacerea integritatii structurale si functionale a articulatiilor. Ingredientele naturale garanteaza proprietatile benefice ale acestuia:
• diminuarea degenerescentei si a durerilor articulare in tulburari inflamatorii recidivante;
• protejarea cartilajului articular de o afectare prematura;
• lubrifierea si redarea mobilitatii articulatiilor si protectia cartilajului reinnoit;
• efecte pozitive in recuperarea articulara dupa traumatismele aparatului locomotor;
• ameliorarea sindroamelor inflamatorii in special la nivelul articulatiilor in poliartrita reumatoida, spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza, fracturi, osteoartrite, osteoporoza. Nu prezinta efecte secundare gastro-intestinale.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…