Sari la conținut

Cum transformi mâncărurile tradiționale de Sărbători în unele sănătoase dar la fel de gustoase

Romanii mananca in perioada Craciunului si a Anului Nou aproximativ 1 milion de porci si peste 7,3 milioane de cozonaci, asa cum arata studiile asociatiilor producatorilor si a Protectiei Consumatorilor. Excesul de mancare face ca in fiecare an mii de romani sa cheme ambulanta in toiul sarbatorilor de iarna, majoritatea pentru probleme digestive, cauzate de produsele extrem de bogate in grasimi, zahar si gluten.

Vestea buna este ca sarbatorile pot fi in continuare pline de preparate delicioase, prin inlocuirea cu alternative sanatoase, bio, fara e-uri periculoase si chimicale care ingreuneaza procesul digestiv.

Conventionale, dar si pline de chimicale

La inceputul lunii decembrie, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor a realizat un studiu pe etichetele cozonacilor din comert din care reiese ca in cozonacul industrial se regasesc si alte ingrediente precum numerosi emulsifianti, stabilizatori, conservanti, coloranti, dar si gluten, amidon, in total un numar de 30 de aditivi alimentari. In plus, multi dintre aceiasi cozonaci contin mult mai mult zahar decat se declara pe eticheta. Exista numeroase cercetari care atesta riscul crescut asupra sanatatii al consumului aditivilor alimentari, dar si ingreunarea procesului digestiv, iar pericolele consumului de zahar rafinat sunt binecunoscute si ele.

Alternative sanatoase si la fel de gustoase

Cu ajutorul unor simple inlocuiri de ingrediente, poti transforma orice reteta traditionala intr-una sanatoasa.

Un cozonac la fel de delicios se poate realiza si prin inlocuirea alimentelor conventionale cu cele organice, eventual si fara gluten, pentru cei cu intoleranta. Exista multe variante de fainuri bio, zahar bio sau indulcitori naturali bio, lapte vegetal bio, dar si cacao bio si stafide bio. Daca in urma cu cativa ani medicii considerau ca glutenul este un factor de risc doar pentru cei cu intoleranta la gluten, studiile recente au demonstrat ca glutenul este o proteina care provoaca simptome neplacute multor persoane chiar daca nu sunt intolerante gluten.

La fel si pentru restul deserturilor se pot gasi alternative de ingrediente bio care sa nu puna prea multa presiune asupra sistemului digestiv. Fursecurile realizate din nuci si seminte bio, fructe uscate si condimente specifice pentru perioada aceasta, sunt perfecte pentru a intra in spiritul sarbatorilor fara excese. Se pot pregati si variante vegane de fursecuri din fructe confiate de padure, bio, fulgi de ciocolata, ghimbir si faina bio, indulcite cu un strop de zahar bio din trestie, ori cu zahar din palmier de cocos ecologic, sirop bio de agave sau chiar de orez. Bineinteles, intreaga reteta se poate pregati fara gluten.

Nu uita nici de uleiul de Cocos Bio, un aliat de nadejde pentru orice reteta dulce, care da o consistenta cremoasa si poate inlocui cu brio orice tip de ulei. Datorita structurii moleculare, uleiul de cocos bio este mult mai repede si mai usor digerat de organism, așa ca se integreaza perfect in meniul sanatos de sarbatori.

Bauturi festive, caci fara ele nu se poate

Sucurile si siropurile bio sunt o modalitate excelenta de a le inlocui clasicele si daunatoarele bauturi carbogazoase. Ele nu provoaca aciditate si au marele avantaj de a fi rapid asimilate. Se pot alege variante care sa aduca si un plus pe partea de crestere a imunitatii. Unul este este sucul de catina cu miere, ori cel de morcov sau de coacaze negre.

Celebra ciocolata calda, vedeta iernii pentru cei mici, poate fi preparata cu lapte vegetal fara gluten sau lactoza, din orez, migdale sau cocos. Cacaoa bio face casa buna cu zaharul bio si transforma orice reteta de bautura calda intr-una sanatoasa.

Pentru a da o mana de ajutor digestiei, mai ales daca ai consumat si multe proteine, sarmale si friptura, ceaiul verde bio poate face minuni. O cana fara zahar, consumata dupa masa, favorizeaza tranzitul intestinal, blocheaza asimilarea grasimilor si tine departe kilogramele.

Specialistii in nutritie ne recomanda sa gustam din toate alimentele de sarbatori (atentie, sa gustam, nu sa ne saturam), dar nu in cadrul aceleasi mese. Toate preparatele specifice perioadei, care contin multa carne, oua, zahar, faina ar trebui sa fie consumate alaturi de salate de legume si frunze proaspete sau legume murate in saramura.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel