Din cuprinsul articolului
Postul este folosit de mii de ani pentru a purifica atât corpul, cât și mintea. Acesta se bazează pe consumul crudităților și aliementelor cât mai curate și mai puțin procesate.
Totuși, multe persoane fac alegeri alimentare nepotrivite chiar și în post, crezând că dacă alimentele sunt de origine vegetală este suficient.
Din nefericire, multe produse pe care le găsim în comerț sunt de origine vegetală, dar pline de aditivi și conservanți dăunători.
De asemenea, chiar dacă mănânci alimente cât mai curate, aportul vitaminelor și mineralelor este esențial. Nu uita că trebuie să înlocuiești și nutrienții din carne.
Postul înseamnă mai mult decât consumul alimentelor de origine vegetală. Modul de gătire și conținutul aditivilor pot da peste cap eforturile de a mânca sănătos și a renunța la carne o perioadă.
„Tot ceea ce trebuie să facem în post este să evităm excesul carbohidraților: pâine, paste făinoase și cartofi care, deși sunt alimente necesare, trebuie consumate cu măsură. Pe lângă carbohidrați, este important să includem în alimentație fructe, legume (cele mai sănătoase sunt cele crude sau cele gătite în aburi) și grăsimi.
Să fim atenți să suplinim lipsa grăsimilor animale cu grăsimi vegetale, ținând cont de faptul că putem consuma uneori și carne de pește. Salatele de legume asezonate cu uleiuri vegetale (de măsline, de rapiță) sunt preparate sănătoase, cu un aport însemnat de nutrienți și, în plus, respectă rigorile alimentației de post.”, ne sfătuiește dr. Silviu Bănățeanu, medic gastroenterolog, potrivit Click!
În locul lor putem consuma leguminoase precum fasolea, soia, mazărea și lintea, care reprezintă bune alternative din punct de vedere al echilibrului nutrițional, întrucât au un conținut echilibrat de aminoacizi. Specialistul recomandă tofu și băuturi din soia întrucât sunt sățioase, bogate în proteine și calciu și sărace în grăsimi și zaharuri. Totuși, trebuie să evităm pe cât posibil alimentele intens procesate de post.
„Despre legume vorbim doar la superlativ! Cu cât mai multe și mai colorate, cu atât mai bine! Sunt bune la orice masă, în salate, ciorbe și supe, tocănițe, zacuscă, având grijă la cantitatea de grăsime folosită: dozarea uleiului de măsline se face cu lingurița.”, adaugă dr. Silviu Bănățeanu.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…