Sari la conținut

Cum ții în frâu alergiile în timpul sarcinii. Cele mai bune și sigure terapii

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alergiile în timpul sarcinii pot fi gestionate. Sarcina este o perioadă pe cât de frumoasă în viața ta, pe atât de provocatoare. Toamna, cu vremea sa schimbătoare și alergenii din aer, poate ridica îngrijorări suplimentare pentru femeile însărcinate. Alergiile sezoniere și infecțiile comune pot provoca disconfort și pot afecta bunăstarea atât a viitoarei mame, cât și a bebelușului în curs de dezvoltare.

Dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne va oferi câteva sfaturi practice și măsuri de precauție pentru a ajuta la gestionarea alergiilor sezoniere și a afecțiunilor comune în timpul sarcinii, toamna.

1. Evită expunerea la alergeni

Toamna aduce o serie de alergeni, cum ar fi ambrozia, sporii de mucegai și acarienii de praf. Înțelegerea alergenilor specifici care declanșează simptomele te poate ajuta să iei măsuri preventive adecvate. Ia în considerare să vizitezi un alergolog pentru testare pentru a identifica alergenii specifici și pentru a discuta despre opțiunile de tratament sigure în timpul sarcinii.
După ce știi la ce alergeni ai reacții, limitarea expunerii la aceștia este cea mai eficientă formă de prevenție.

2. Menține igiena personală

„În primul rând, practicarea unei bune igiene personale este extrem de importantă în timpul sarcinii, mai ales în timpul sezonului de toamnă. Spală-te des pe mâini cu apă și săpun pentru a preveni răspândirea infecțiilor comune. Evită contactul strâns cu persoanele care au răceli sau simptome asemănătoare gripei”, ne sfătuiește dr. Silviu Iștoc.

3. Întărește-ți sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic poate ajuta la combaterea infecțiilor și la minimizarea impactului acestora. Optează pentru o dietă bine echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe. Rămâi hidratată bând multă apă și dormi suficient. Întreabă-ți medicul ginecolog despre opțiunile de suplimente de vitamine și minerale pe care le poți lua.
De asemenea, exercițiile fizice regulate, conform recomandărilor medicului care îți urmărește sarcina, pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea severității alergiilor. Alege exerciții cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga prenatală. Evită activitățile în aer liber în timpul orelor de vârf de polen și praf și optează pentru exerciții în interior atunci când nivelurile de alergeni sunt ridicate.

4. Remedii naturiste

„Unele remedii naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor alergiei sau ale răcelii ori gripei sezoniere. Însă este esențial să consultăm medicul înainte de a încerca orice tratament nou în timpul sarcinii.

Spălarea nazală cu soluție salină poate ameliora congestia nazală, iar inhalarea aburului poate ajuta la ușurarea dificultăților de respirație. Cu toate acestea, remediile pe bază de plante și uleiurile esențiale trebuie utilizate cu prudență și sub îndrumarea medicului tău.”, completează dr. Silviu Iștoc.

5. Solicită sfatul medicului

Dacă simptomele alergice sau infecțiile obișnuite de sezon se agravează sau devin imposibil de gestionat, este important să soliciți prompt sfatul medicului. Medicul care îți urmărește sarcina poate recomanda medicamente sau tratamente sigure care sunt potrivite pentru sarcină. Evită să iei medicamente fără prescripție medicală și fără a consulta mai întâi un profesionist din domeniul sănătății.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel