Sari la conținut

Cum ți se schimbă personalitatea când te îndrăgostești

Beautiful young woman holding heart

Când suntem foarte îndrăgostiţi comportamentul nostru se schimbă radical, la fel şi modul nostru de gândire.

Cercetătorii au identficat 5 efecte pe care iubirea le are asupra noastră din punct de vedere psihologic.

1. Ne simţim în extaz. Creierul unei persoane îndrăgostite are active aceleaşi regiuni cerebrale ca în cazul unor persoane care consumă droguri puternice, au observat cercetătorii de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York. De aceea, atunci când iubim avem o stare de euforie intensă şi apare şi sentimentul de dependenţă faţă de partener.

2. Ne face mai proşti. Un studiu recent, realizat anul trecut, arată că persoanele îndrăgostite nu se pot concentra la sarcinile pe care trebuie să le facă. Cercetătorii cred că în această perioadă atenţia noastră suferă din cauza că se schimbă echilibrul dintre atenţie şi fantezie, în beneficiul acesteia din urmă.

3. Ne face mai răi. Deseori, din cauza unei relaţii amoroase, cei mai buni prieteni ne devin duşmani. Totodată, când partenerul pe care îl iubim este ameninţat într-un fel, acest lucru ne va face mai agresivi decât de obicei. Creierul nostru transformă empatia şi afecţiunea în agresivitate peentru a proteja persoana la care ţinem, explică psihologii de la Universitatea Buffalo.

4. Ne obsedează. Cercetătorii de la Universitatea din Pisa au descoperit că iubirea determină un comportament similar tulburării obsesiv-cumpulsive: ne gândim mereu la persoana iubită. Nivelul de serotonină din sânge este foarte scăzut, iar acest lucru duce la stres, la nelinişte.

5. Ne face să ne simţim invincibili. Mângâierile oferite de persoana iubită ne alungă ca prin minune orice durere. Cercetătorii au observat că sentimentul intens de iubire acţionează ca un analgezic natural, afectând aceleaşi regiuni cerebrale ca şi medicamentele recomandate pentru durere. Imaginea persoanei iubite activează centrii recompensei, care blochează senzaţia de durere asemeni analgezicelor pe bază de opiu.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel