Din cuprinsul articolului
Intervenția chirurgicală care duce la îndepărtarea apendicului este prima pe lista operațiilor efectuate de urgență. Asta și pentru că, de obicei, pacienții ignoră semnele care anunță „apendicita” sau, și mai rău, știu că suferă de această afecțiune dar se tratează singuri
Carmen Anghel
Partea tristă este că, uneori, banala apendicită, care aproape că plictisește chirurgii, pentru că… nu are nimic spectaculos în ea, poate deveni mult mai „interesantă”. Adică, ignorată sau tratată după ureche, această banalitate poate duce, foarte repede, la deces. Ceea ce trebuie știut foarte clar: când procesul de inflamare a apendicelui începe, acesta nu poate fi oprit. Problema se rezolvă doar chirurgical. Dacă nu apelați la medic, se ajunge la peritonită, o complicație care poate pune viața în pericol. Pentru a afla care sunt semnele care trebuie să ne alarmeze în ceea ce privește posibila existență a unei apendicite și ce trebuie să facem, am discutat cu dr. Teodor Potecă, asistent universitar, medic specialist chirurgie generală; doctorand, de la Spitalul Colentina, din București.
Așadar, când trebuie să ne facem griji. „Poate începe cu dureri în capul pieptului, care avansează periombilical (pe lângă buric), urmând să se cantoneze în fosa iliacă dreaptă. La acest nivel există o zonă – așa numitul triunghiul lui Jacobovici- unde avem urmă- toarea triadă: durere, apăsarea musculară și hiperestezie cutanată. Aceste semne și simptome se pot însoți de scaune diareice sau de constipație. Constipația este cea care apare frecvent. Acestea sunt fazele inițiale”, spune medicul. Mai pot apărea stări de greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, crampe.
„În faza de stare, când avem o apendicită clară, complicată, eventual, apare abdomenul „de lemn”: foarte tare, durere intensă. Pacientul adoptă o poziție numită „cocoș de pușcă”, și apar și alte semne de iritație peritonieală; de asemenea apar febra și frisoanele, dar acestea deja semnalează complicațiile”.
A te trata singur, după ureche, după cum ar fi făcut-o altcineva, care garantează că lui i-a fost bine, ei bine, este cea mai are greșeală, care poate duce pacientul la marginea prăpastiei. „Apendicita acută este o urgență chirurgicală în ultimul timp, din cauza accesului pacienților la medicamente, fără restricție, de tip antialgice, antispastice, antibiotice și antiinflamatorii”, avertizează medicul. Aceasta însemană că pacientul, care are simptomele descrise mai sus, merge la farmacie și își cumpără singur tratamentul. Pentru moment sau pentru o perioadă, scrută, oricum, este posibil ca starea sa să se amelioreze, dar aceste simptome vor apărea din nou, însă vor fi oarecum „mincinoase”. „Simptomatologia cu care se prezintă pacienții la doctor este atenuată, nu mai este simptomatologia clasică. Și, în același timp, și rata complicațiilor este mai mare. Faptul că nu mai doare nu înseamnă că boala nu mai progresează”, spune chirurgul. Este adevărat, spune specialistul antibioticul este utilizat, dar ca un tratament complementar tratamentului chirurgical, care va sosi, mai devreme sau mai târziu. „Toți avem apendic, iar apendicectomia este una dintre cele mai frecvente intervenții de chirurgie generală”.
Există mai multe teorii. Apendicita apare (conform teoriei eterogene) din cauza blocării apendiculei cu un coproid (un mic secalom) sau cu produși alimentari care nu sunt digerați, cum ar fi sâmburii de struguri, alte semnițe etc. Teorie infecțioasă– prin care se explică infamația apendicului prin transmiterea unui germene la distanță prin sistemul limfatic, și este o teorie care se aplică mai ales la copii. Dar pot fi mult mai multe cauze, și de natură virală și altele.
Cei care au suferit deja o intervenție chirurgicală știu că au stat în spital maxim 3 zile. Standardele occidentale spun că este o patologie care, în absența complicațiilor, necesită 24 de ore de internare. Comlicațiile însemană: apendice perforat, cu peritonită. „Aici avem, deja, cauza unei alte patologii, mult mai grave. Și atunci tratamentul se schimbă total. Au fost cazuri în care au murit oameni”, spune specialistul. Unii pacienți nu merg la medic, uneori, pentru că au acestă idee că organismult rebuie să rămână … întreg, așa cum a fost el construit, pentru a nu reduce din capacitățile sale. „Nu se modifică funcționarea organismului cu absolut nimic! Apendicul este un organ rudimentar, are un rol în imunitatea organismului, dar acesta se poate apăra și fără el”. Apendicul este un organ pe cale de dispariție. De exemplu, porcul nu îl are, iepurele, da. Despre operația de apendicită să mai spunem că se poate realiza și laparoscopic.
Profesorul Vlad Chiurea a dezvăluit cândva ce carne nu ar trebui să mâncăm după vârsta…
Alexandru Rafila, despre lista cu medicamente care NU se iau înainte de conducerea mașinii. A…
Horoscop. Trei semne zodiacale intră într-o eră mai norocoasă pe 7 noiembrie 2024, datorită Lunii…
De ce să NU iei antibiotice când faci viroze respiratorii. Medic: Antibioticele nu atacă virusurile…
Pentru prevenirea aterosclerozei – îngustarea vaselor de sânge şi acumularea plăcilor de aterom – medicii…
Ora nașterii îți influențează personalitatea? Pentru mulți oameni, ora nașterii este doar un număr, dar…