Categories: Ştiri sănătate

Cum te răcorești pe timp de caniculă? Alimente și sfaturi care te pot salva de temperaturile ridicate

Din cuprinsul articolului

Pe timp de caniculă este esențial să ne ferim cât mai mult de temperaturile foarte ridicate. Acestea pot afecta persoane vulnerabile, copii și bătrâni și le pot pune viața în pericol. Din fericire, anumite obiceiuri și alimente te pot ajuta să echilibrezi temperatura organismului și să o menții în limitele normale.

Vara avem tendința de a mânca alimente cât mai ușoare. Acesta este un răspuns normal al organismului la temperaturile ridicate. Din fericire, o multitudine de alimente și băuturi au un efect calmant, sunt răcoritoare și pot contribui la starea noatră de bine char și în timpul temperaturilor ridicate.

Cum te răcorești pe timp de caniculă?

„Alimentele cu efect racoritor, care trebuie sa existe pe masa noastra in aceasta perioada caniculara sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un continut scazut de amidon (fasolea verde si galbena, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castravetii) si nu in ultimul rand fructele proaspete de sezon (in special pepenele). Gustul acestor alimente poate fi imbunatatit prin adaugarea unor ingrediente la fel de proaspete si racoroase cum sunt lamaia, busuiocul, patrunjelul”, recomandă Lygia Alexandrescu, nutriționist, potrivit Antena 3.

Băuturile răcoritoare, o altă metodă eficientă

„Bauturile cu adevarat racoritoare sunt si ele de mare valoare pe caldura si dintre ele fac parte: apa minerala plata, apa minerala carbogazoasa, ceaiul de menta (ajuta si la ameliorarea problemelor gastrointestinale usoare, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de lamaie. O atentie deosebita trebuie acordata temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheata sau inghetata nu sunt cea mai buna solutie de racorire. Senzatia de rece e doar in gura insa apoi stomacul se contracta si-si incetineste digestia, producandu-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal”, precizează nutriționistul.

Ce trebuie să eviți?

„In acelasi timp cand temperaturile de afara sunt crescute este indicat sa se evite consumul anumitor alimente, care scad nivelul energetic al organismului si obliga organele interne sa lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se enumera: nucile, carnea, ouale si chiar semintele si cerealele integrale. Restrictie trebuie sa se impuna si la alimentele cu un mare continut de zahar si sodiu, care ingreuneaza absorbtia nutrientilor in organism”, adaugă Lygia Alexandrescu.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

8 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

28 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: