Din cuprinsul articolului
Pe timp de caniculă este esențial să ne ferim cât mai mult de temperaturile foarte ridicate. Acestea pot afecta persoane vulnerabile, copii și bătrâni și le pot pune viața în pericol. Din fericire, anumite obiceiuri și alimente te pot ajuta să echilibrezi temperatura organismului și să o menții în limitele normale.
Vara avem tendința de a mânca alimente cât mai ușoare. Acesta este un răspuns normal al organismului la temperaturile ridicate. Din fericire, o multitudine de alimente și băuturi au un efect calmant, sunt răcoritoare și pot contribui la starea noatră de bine char și în timpul temperaturilor ridicate.
Cum te răcorești pe timp de caniculă?
„Alimentele cu efect racoritor, care trebuie sa existe pe masa noastra in aceasta perioada caniculara sunt zarzavaturile cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza), legumele care au un continut scazut de amidon (fasolea verde si galbena, conopida, broccoli, dovleceii, ciupercile, castravetii) si nu in ultimul rand fructele proaspete de sezon (in special pepenele). Gustul acestor alimente poate fi imbunatatit prin adaugarea unor ingrediente la fel de proaspete si racoroase cum sunt lamaia, busuiocul, patrunjelul”, recomandă Lygia Alexandrescu, nutriționist, potrivit Antena 3.
Băuturile răcoritoare, o altă metodă eficientă
„Bauturile cu adevarat racoritoare sunt si ele de mare valoare pe caldura si dintre ele fac parte: apa minerala plata, apa minerala carbogazoasa, ceaiul de menta (ajuta si la ameliorarea problemelor gastrointestinale usoare, ceaiul de ghimbir, ceaiul verde, sucul proaspat de lamaie. O atentie deosebita trebuie acordata temperaturii lichidelor consumate. Lichidele extrem de reci, pline de gheata sau inghetata nu sunt cea mai buna solutie de racorire. Senzatia de rece e doar in gura insa apoi stomacul se contracta si-si incetineste digestia, producandu-se astfel mici probleme la nivel gastro-intestinal”, precizează nutriționistul.
Ce trebuie să eviți?
„In acelasi timp cand temperaturile de afara sunt crescute este indicat sa se evite consumul anumitor alimente, care scad nivelul energetic al organismului si obliga organele interne sa lucreze suplimentar pentru a reasigura echilibrul organismului. Printre aceste alimente se enumera: nucile, carnea, ouale si chiar semintele si cerealele integrale. Restrictie trebuie sa se impuna si la alimentele cu un mare continut de zahar si sodiu, care ingreuneaza absorbtia nutrientilor in organism”, adaugă Lygia Alexandrescu.