Sari la conținut

Cum te protejezi de forme grave de boală? Cercetător: „Orice răceală poate fi infecție cu varianta Delta”

pacient Covid
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un nou val Covid

Varianta Delta este dominantă și în România, fiind responsablă pentru declanșarea valului 4 al pandemiei de coronavirus. Aceasta afectează toate grupele de vârstă și, spre deosebire de tulpinile precedente, aceasta are un impact puternic mai ales asupra tinerilor.

Tinerii nevaccinați sunt vulnerabili în fața virusului și pot dezvolta forme grave de Covid-19. Doi tineri, de aproximativ 30 de ani, fără comorbidități, și-au pierdut viața în urma infecției cu varianta Delta. O altă tânără de numai 25 de ani este, de asemenea, internată la ATI.

Medicii susțin că a crescut numărul tinerilor care se internează sau manifestă forme severe de boală. Astfel, este important să știi cum să te protejezi cât mai bine în fața virusului.

Cum te protejezi de forme grave de boală?

Vaccinarea este singura formă de protecţie în faţa formelor grave de COVID, care pot duce şi la deces, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.

El a dat ca exemplu ţările în care majoritatea locuitorilor sunt imunizaţi şi unde formele letale ale infecţiei cu coronavirus ajung la un procent de 0,1%. Proporţia creşte în schimb la 3% în statele în care doar o mică parte a populaţiei este vaccinată.

„S-a constatat că ţările care au procent foarte mare de vaccinare au o mortalitate de 0,1%, pe când ţările care nu au procent mare de vaccinare, şi aici nu introduc România, pentru că nu am intrat încă în valul al patrulea, dar Federaţia Rusă a intrat în al patrulea val, au un număr foarte mare de cazuri, la 23.000 de cazuri au un număr de 790 de decese, asta înseamnă 3,8%, ceea ce este mult faţă de 0,1. Cred că aici este bătălia, chiar dacă faci infecţia, să nu faci o formă severă şi să nu decedezi”, a explicat Virgil Musta, medic infecționst, potrivit RRA.

„Orice răceală poate fi infecție Delta”

Octavian Jurma, cercetător, anunță că tulpina Alpha a murit, iar varianta Delta provoacă din ce în ce mai multe infectări. Majoritatea cazurilor sunt identificate cu tulpina indiană.

„Orice “raceala” in perioada urmatoare este cel mai probabil infectie cu tulpina indiana (Delta) care are un tablou clinic asemanator unei raceli severe. La tineri COVID19- Delta evolueaza mai ales cu dureri de cap, dureri de gat, rinoree (curge nasul) si febra. Simptomele clasice persista dar pierderea mirosului nu mai este asa comuna.

Vaccinarea ramane cel mai bun colac de salvare in valul 4 chiar daca Delta ii scade mai mult eficienta decat au estimat initial specialistii. Imediat cum va fi permisa vaccinarea cu al doilea rapel va recomand sa o faceti fara ezitare. Cozile la centrele de vaccinare vor motiva si pe cei inca pe gard”, a scris cercetătorul pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel