Cum te poate îmbolnăvi mâncarea exagerat de sănătoasă

Alimentația sănătoasă, transformată în obsesie duce la apariția unei boli  da numite ortorexia nervoasa. Teama de îngrășare a dezvoltat la numeroase persoane o preocupare exagerată față de calitatea alimentelor ingerate. . Ortorexia poate declanșa chiar depresie, ajungându-se la izolare sau la desconsiderarea prietenilor.

Ortorexia este o tulburare de alimentație care se caracterizează prin obsesia patologică de a consuma numai alimente sănătoase. Cum poate dauna sănătății preocuparea pentru mâncarea pură (bio)? Prin faptul că o preocupare inofensivă pentru alimentele pe care le consumăm, se poate transforma într-o obsesie patologică. În aceste situații, calitatea hranei devine elementul central al vieții unei persoane, aceasta ajungând să calculeze numărul de calorii al tuturor alimentelor pe care le consumă, să își planifice meniul cu o zi în avans și chiar să cheltuiască sume importante de bani pentru a achiziționa exclusiv produse bio sau organice. Treptat, gama de alimente permise ortorexicului se diminuează ajungând, în final, să mai cuprindă doar câteva produse. Acesta este inceputul malnutriției.

Pe măsură ce boala evoluează, o zi în care ortorexicul a mâncat doar varză, prune și biscuiți ajunge să îi ofere la fel de multă satisfacție precum ajutarea unor săraci. Atunci când o astfel de persoană abdică de la principiile sale alimentare, cedând unei pizza, unei înghețate sau chiar și unei singure stafide, evenimentul capătă proporțiile unei “păcat capital”. Tocmai de aceea recurge la numeroase acte de penitență, printre care se numără și adoptarea unei diete din ce în ce mai stricte.

În ultima perioadă ortorexia beneficiază de tot mai multă atenție în rândul comunității medicilor psihiatri, însă aceasta nu este încă recunoscută oficial ca o tulburare de alimentație.

Americanul Steven Bratman, specialist în medicină alternativă și fizician, a fost primul care a oferit o definiție pentru această tulburare de alimentație, el insuși fiind un ortorexic. Denumirea acestei afecțiuni provine de la cuvintele grecești “orthos” (drept) și “orexis” (poftă de mâncare).

Efectele ortorexiei asupra comportamentului:

  • Adoptarea unei diete foarte restrictive. Dorința de a consuma cât mai puține alimente se diferentiază de cea a anorexicului, care urmărește doar să slăbească. Prin dieta aleasă, ortorexicul nu urmărește decât să găsească o variantă de nutriție potrivită și sănătoasă.
  • Pierderea a mai mult de trei ore pe zi pentru organizarea meniului.
  • Dezvoltarea unei depresii sau a unei tulburări obsesiv-compulsive.
  • Izolarea ortorexicului, pe motiv ca anturajul său nu respectă aceleași reguli alimentare pe care el și le impune. De multe ori acesta ajunge chiar să îi desconsidere pe cei care nu mănâncă la fel ca el.
  • Stările de vinovăție sau subapreciere apar atunci când ortorexicul abdică de la regimul alimentar pe care și l-a impus.
  • Manifestarea unei adevărate plăceri de a consuma exclusiv alimente bio.
  • Transformarea ortorexicului într-o persoană indezirabila în cercul său de prieteni deoarece nu vorbește decât despre obiceiurile sale alimentare și despre mâncarea sănătoasă, apariția unui ego hiperinflat fiind comună.
  • Cultivarea unui perfecționism extrem și interiorizarea regulilor de alimentație care ating rangul de valori personale.

Pe cine afectează ortorexia?

Potrivit British Dietetic Association, boala îi afectează mai ales pe cei peste 30 de ani, cu nivel mediu și înalt de educație, din țările dezvoltate. Ortorexia înregistrează o incidență mai mare printre bărbați potrivit unui studiu publicat în revista de specialitate Comprehensive Psychiatry”.

Motivatiile ascunse ale ortorexicului de a adopta regulile sale alimentare:

  • nevoia de a control total
  • iluzia de siguranta
  • frica de ceilalti
  • nevoia de a cauta noi forme de spiritualitate
  • puritanismul alimentar
  • dorinta de a avea o identitate

Cum poate fi diagnosticata ortorexia?

In cartea sa, “Health Food Junkies”, dr. Bratman formuleaza zece intrebari ale caror raspunsuri vor ajuta medicul sa isi dea seama cand sufera o persoana de ortorexie. In situatia in care raspundeti afirmativ la cel putin patru dintre intrebarile urmatoare, va confruntati cu tulburarea de alimentatie denumita ortorexie nervoasa.

  • Va petreceti mai mult de 3 ore, zilnic, gandindu-va ce inseamna alimentatia sanatoasa?
  • Intotdeauna va planificati cu o zi inainte ce veti manca maine?
  • Va place mai mult ideea de a manca decat satisfactia pe care o aveti in urma consumului de alimente?
  • Ati constatat ca, pe masura ce calitatea dietei dvs. a crescut, calitatea vietii dvs. s-a diminuat?
  • Ati fost mai strict in alegerile alimentare?
  • Ati sacrificat lucruri care va faceau altadata placere, pentru a va hrani intr-un mod pe care il credeti corect?
  • Aveti un sentiment sporit de respect de sine atunci cand mancati alimente sanatoase? Ii considerati inferiori pe cei care nu se hranesc sanatos?
  • Va simtiti vinovati si va dezgusta propria persoana atunci cand nu respectati dieta?
  • Dieta dvs. va izoleaza social?
  • Cand mancati ce va propuneti va simtiti impacat si aveti sentimentul de control total?

Cat de preocupati sunt romanii de mancarea sanatoasa?

Potrivit Eurobarometrului realizat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, realizat in 2010, s-a constatat ca 47% dintre români (37%, media europeană) au o temere fata de mancarea pe care o consuma, considerand ca aceasta ii imbolnaveste. Procentul persoanelor care isi fac griji pentru ceea ce mananca este chiar mai mare decat cel al persoanelor care se tem de accidentele de masina (34%) sau care se tem sa fie victimele unei infractiuni (19%). Acelasi studiu indica faptul ca 24% dintre romani verifica numarul de calorii si nutrientii alimentelor pe care le consuma.

Remediul pentru ortorexie

Pentru a depasi ortorexia este necesar ajutorul oferit de un psihoterapeut, insa la fel de important in aceasta privinta este si cuvantul nutritionistului. Tratamentul va consta atat in consiliere, cat si in reintroducerea treptata a anumitor alimente care fusesera refuzate de bolnav pana atunci.

Unii medici elvetieni sustin ca au reusit sa obtina o vindecare spontana de ortorexie cu mai multe portii de bere si pizza sau chiar cu un tratament drastic pe baza de inghetata si alimente gata preparate. Din nefericire, ortorexia pare a fi singura boala care raspunde la un astfel de tratament.

Recent Posts

Prof. Dr. Vlad Ciurea, despre creier: La fel ca inima, acest organ complex nu se oprește niciodată

Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…

2 minute ago

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi… Vezi prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…

33 de minute ago

Durerile de picioare. Ce afectiuni GRAVE pot semnala?

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă persistă de ceva timp, pot semnala…

o oră ago

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

2 ore ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

2 ore ago

Citeste si: