Cum stimulezi producția de melatonină, hormonul somnului. Cele mai bune surse alimentare

Melatonina este un hormon care controlează ceasul organismului – ciclurile somn-veghe. Nivelurile naturale ale acestui hormon sunt cele mai mari în timpul nopţii.

Melatonina este un hormon antioxidant produs în timpul somnului de glanda pineală din creier care ajută la menţinerea biortimurilor naturale ale organismului. Unele studii sugerează că suplimentele cu melatonină sunt utile în tratamentul tulburărilor de somn.

Suplimentele cu melatonină au efecte secundare

Potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo, SUA, suplimentele cu melatonină sunt utile dacă sunt luate pe termen scurt. La fel ca şi alte medicamente împotriva insomniei şi acesta poate da dependenţă, poate avea o eficienţă scăzută pe măsură ce creşte perioada de administrare. În plus, poate determina un apetit crescut. Cele mai frecvente efecte secundare ale administrării suplimentelor cu melatonină sunt durerile de cap, ameţeala, greaţa, somnolenţa.

Alte efecte secundare mai puţin comune includ depresia instalată pe perioade scurte, tremur, anxietate uşoară, crampe abdominale, iritabilitate, lentoare, confuzie şi dezorientare, hipotensiune arterială. În plus, aceste suplimente interacţionează cu alte medicamente precum anticoagulantele, cele prescrise împotriva convulsiilor, contraceptivele, antidiabeticele şi imnosupresivele.

Surse naturale de melatonină

Dacă sunteţi în căutarea unui mod natural de a adormi mai uşor, dar vreţi să evitaţi medicamentele, nutriţioniştii recomandă câteva alimente care vă pot creşte secreţia de melatonină.

Carnea de pui

Consumul cărnii de pui este este eficient în reducerea nivelului de stres. Sursă importantă de proteine, carnea de pui are numeroşi aminoacizi, inclusiv triptofan. Acesta ajută organismul să producă serotonină (hormonul relaxării), stimulând producţia de melatonină (un hormon care controlează ciclurile de somn).

Untul de arahide

Pe lângă faptul că este delicious, untul de arahide este o sursă bogată de magneziu, ajutând la reglarea melatoninei. Dacă arahidele nu sunt pe gustul tău, poţi încerca şi untul de migdale sau nuci de Brazilia.

Biscuiţii din ovăz

„Ovăzul este o sursă naturală de melatonină”, spune nutriţionistul Tamryn Burgess. Adăugaţi meniului stabilit pentru cină un castron mic de fulgi de ovăz cu lapte sau un mic biscuite de ovăz sănătoasă.

 

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

11 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: