Din cuprinsul articolului
Cum știm că avem o bilă leneșă: Simptome și remedii. Care sunt factorii care cauzează problemele de fiere și cum putem evita complicațiile grave.
Colecistul, vezica biliară sau fierea este un organ situat în partea dreaptă a abdomenului, sub ficat, având ca funcție principală stocarea lichidului biliar pe care ficatul îl secretă continuu (vreo 500-600 ml pe zi).
Între mese, vezica biliara este relaxată și în ea se acumulează acest lichid biliar. În timpul meselor aceasta se contractă și elimină lichidul biliar în intestine, iar după câteva ore se relaxează și începe să se umple din nou.
Lichidul biliar este foarte folositor în procesul de digestie, pentru descompunerea grăsimilor, la stimularea tranzitului intestinal și la eliminarea substanțelor rezultate din metabolizarea unor medicamente.
Problemele apar când bila devine leneșă, adică atunci când nu se mai contractă așa cum trebuie pentru a se goli. Cum ne dăm seama că avem probleme?
Ei bine, principalele semne ale unei bile leneșe: durere inexplicabilă în cadranul superior drept al abdomenului, durere abdominală după masă, intoleranță la alimentele grase, gust amar (mai ales dimineața), greață însoțită de durere, arsuri, vărsături și balonare.
Pe lângă acestea sunt și alte două simptome mai puțin cunoscute: migrena și constipația cronică.
O cauză poate fi prezența calculilor biliari (pietre), care s-au format tocmai din cauză că lichidul biliar din vezică nu a fost eliminat și a stat acolo. Dar bila leneșă poate fi și consecința unor afecțiuni dintre care enumerăm câteva: pancreatita, gastrita, ulcerul duodenal, hepatita B sau hepatita A.
Atunci când avem probleme cu bila, este posibil să apară și durerea abdominală după ce mâncăm. Mai ales dacă este vorba de o masă bogată sau dacă am mâncat alimente grase sau picante. Multe alimente pot fi considerate grase.
Teoretic, acestea ar fi dintre cele care declanșează crizele biliare. Cu toate acestea, cum din fericire suntem diferiți, fiecare persoană are un grad propriu de toleranță și nu este obligatoriu să reacționeze la toate alimentele de mai jos.
Dar cu certitudine ele trebuie considerate alimente cu risc mai ridicat și privite cu o cuvenită doză de rezervă. Care sunt aceste alimente?
Ei bine, lista este destul de lungă și conține: alimentele cu gust picant, care conțin piper, muștar, boia iute, ardei iute sau usturoi, tot ce înseamnă afumătură, ouăle (mai ales prăjite), untul, margarina, carnea grasă, mezelurile, peștele gras, prăjit, scoicile și fructele de mare,
slănina, maioneza, laptele, iaurtul, smântâna și brânzeturile grase (și cașcavalul, bineînțeles), frișca, sosurile, mâncarea cu rântaș, carnea și cartofii prăjiți, alimentele conservate, preparatele cu carne tocată, cicolata, înghețata, dulciurile cu grăsimi sau care conțin multe ouă, nucile,
arahidele și fisticul, kiwi, smochinele, ridichile negre, roșiile crude, ceapa crudă sau prăjită, castraveții, fasolea boabe, vinetele, varza, ciupercile, fructele uscate și pâinea prea proaspătă, potrivit Pacientul 2.0.
Așadar, dacă avem probleme cu bila, este bine să evităm toate acestea. În locul acestor alimente, putem consuma: legume proaspete, carne slabă de pasăre, vită sau pește – preparate prin fierbere sau la cuptor, lactate și brânzeturi slabe, fulgi de ovăz, paste făinoase, orez, prăjituri uscate cu fructe și compoturi.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…