Din cuprinsul articolului
Anxietatea, în sine, este o emoție care ne ajută de multe ori să fim în siguranță, îndemnându-ne să ne ferim de situații sau persoane periculoase. Chiar și în față noutății este normal să simțim o oarecare teamă, făcându-ne griji în legătură cu lucruri ca o nouă relație sau un nou loc de muncă. Dar atunci când teama noastră devine irațională și este însoțită de simptome fizice, precum palpitațiile sau transpirația excesivă, putem vorbi despre o tulburare de anxietate.
Iată câteva simptome la care să fii atent în caz că nu știi dacă să ceri sau nu ajutor:
Întrucât atacurile de panică pot fi un semn al tulburării de panică, lipsa de concentrare poate indica prezența ADHD-ului, iar evitarea situațiilor sociale poate fi un semn al depresiei, diagnosticarea propriei persoane nu este de încurajat, căci astfel nici tratamentul găsit nu va fi cel potrivit.
Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate, printre care: tulburarea de anxietate generalizată (teama constantă de a face ceva greșit), tulburarea de anxietate socială (frica de orice activitate în public, unde există oameni), agorafobia (frica de a fi într-o situație fără ieșire – o piață cu mulți oameni, în lift, în mijloace de transport), tulburarea de panică (atacuri constante de panică), anxietatea de separare (față de casă, partener, familie) sau fobiile specifice (față de insecte, șerpi, întuneric, zbor etc.).
Un diagnostic legat de anxietate poate fi oferit doar de către un psiholog, acesta adresând întrebările potrivite și folosind chestionare pentru a delimita în ce categorie se află simptomele prezentate. Psihologul poate solicita și teste de sânge pentru a se asigura că nu există un dezechilibru chimic în creier sau o altă afecțiune medicală prezentă, iar odată ce se conturează un diagnostic el va stabili dacă psihoterapia este suficientă sau e nevoie și de medicație prescrisă de medicul psihiatru.
O formă utilă de psihoterapie este cea cognitiv-comportamentală, prin care psihologul te va ajuta să-ți identifici gândurile și comportamentele care duc la apariția anxietății și să le eviți pe viitor.
Dacă situația o cere, pot fi prescrise și medicamente care să amelioreze simptomele, iar cursul vieții de înaintea stărilor de anxietate va fi reluat încet-încet.
Alte recomandări pentru diminuarea anxietății țin de schimbarea stilului de viață și se referă la: folosirea unor tehnici de relaxare (respirație adâncă în situații stresante, yoga, scrierea într-un jurnal), asigurarea unui somn odihnitor, activități sportive realizate regulat, o alimentație echilibrată, evitarea alcoolului, cofeinei, nicotinei și drogurilor, precum și menținerea unor relații strânse cu apropiații.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…