Sari la conținut

Cum știi dacă mănânci sănătos sau nu? Cea mai bună dietă zilnică pentru organismul tău

În prezent, tot mai multe persoane încearcă să pună accent pe o dietă zilnică sănătoasă, care poate susține nevoile organismului. Dar ce plan alimentar alegem când avem atât de multe opțiuni?

Atunci când în jurul nostru vedem atât de multe reguli și diete este greu să stabilim care este opțiunea potrivită pentru organismul nostru.

Astfel, ajungem să facem alegeri alimentare greșite care pot fi benefice pentru alte persoane dar care pentru organismul nostru nu sunt potrivite. În timp, alegerea dietei greșite poate cauza carențe și probleme de sănătate importante.

Cum știm, însă, ce ne face bine? Această alegere ține mai mult de ceea ce am moștenit, anunță Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist. Alimentația cu adevărat potrivită este infleunțată de genetică.

O dietă sănătoasă este, de fapt, cea care ne face să ne simțim cel mai bine, foarte grăniți și plini de energie.

Cum alegem o dietă potrivită pentru organismul nostru?

Conf. Dr. Maria Nițescu, nutriționist, dezvăluie ce înseamnă cu adevărat să mâncăm sănătos și echilibrat.

Ce dietă să alegem pentru a fi sănătoși?

Știm deja cu toții că nu există alimente ideale care să poată fi consumate oricât sau într-un regim monoton și să ne păstrăm sănătatea. Așadar, trebuie să avem o alimentație cât mai variată pentru a obține toți nutrienții de care organismul are nevoie.

Se vorbește în lumea medicală de pattern sau de model alimentar.
Și atunci apare întrebarea: care este cel mai bun model alimentar pentru un individ?

Un test genetic ar veni cu răspunsul, însă el nu este la îndemâna oricui, iar statul în loc să investească într-o astfel de testare, sigur mai scumpă decât altele, mai bine cumpără medicamente.

Același lucru îl facem și noi ca indivizi, iar asta pentru că odată cu testarea poate este nevoie de intervenții de modificare a aportului alimentar, lucru greu de realizat mai ales atunci când vorbim de schimbări necesare întreaga viață.
Și dacă nu efectuăm testul genetic, cum știm totuși, ce este bine pentru noi?

Cel mai bun pattern (model) alimentar, adică cel care ni se potrivește, este cel care ne menține sănătoși fizic și psihic și nu neapărat dieta mediteraneană, dieta ketogenică, dieta low-fat sau cea vegetariană/vegană etc., și asta pentru că suntem unici, pentru că genele sunt diferite de la individ la individ.

Dacă avem probleme cu greutatea și probleme medicale, este clar că nici alimentația pe care o avem nu este cea potrivită.

Mulți dintre cei cu probleme ajung la nutriționist sau de cele mai multe ori la mulți nutriționiști, și asta nu pentru că nutriționistul nu este bun, ci pentru că nu are la îndemână instrumentul potrivit pentru acea persoană. Practic, este aceeași situație ca atunci când mergi la medic și îți pune diagnostic doar pe examen clinic, fără alte investigații (sigur am forțat puțin comparația, știm că în anumite afecțiuni există semne patognomonice – specifice, și laboratorul doar confirmă diagnosticul clinic, lucru ce nu se întâmplă des la consultul nutrițional).

Prin urmare, vă recomand ca în lipsa testului genetic, să alegeți întotdeauna calea ce vi se potrivește și să nu încercați ce fac vecinii, prietenii sau colegii de muncă!

Nu uitați că investigațiile medicale sunt cele care confirmă dacă facem alegeri bune și nu neapărat greutatea scăzută!”, explică Conf. Dr. Maria Nițescu, pe o rețea de socializare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel