Din cuprinsul articolului
Deviația de sept este o afecțiune comună. Aceasta apare atunci când septul nazal, peretele subțire situat între pasajele nazale, se deplasează într-o anumită parte. Când deviația de sept este severă, aceasta poate bloca o parte a nasului reducând fluxul de aer și provocând dificultăți de respirație.
Multe persoane nu știu că au deviație de sept, deoarece majoritatea anomaliilor sunt asimptomatice. Acestea produc simptome mai evidente numai dacă deformările sunt mai complexe.
Cu toate acestea, deviația de sept poate cauza următoarele semne și simptome:
- obstrucția uneia sau ambelor nări
- sângerare nazală
- durere facială
- respirație zgomotoasă în timpul somnului
- preferința de a dormi pe o anumită parte
Primul simptom al deviației de sept
Medicul Ioan Bulescu, specialist ORL cu competențe în somnologie, Chirurgie endoscopică ORL, laser în ORL, a explicat la emisiunea Dicționar Medical care sunt semnele din care realizăm că avem deviație de sept.
„Primul simptom sau cel mai frecvent este obstrucția nazală, nasul înfundat, care, la început, numai poate să fie înfundat doar pe o singură parte, partea pe care septul e deviat sau poate să fie înfundat în ambele părți atunci când este asociată și cu o formă de rinită sau alte forme de obstrucție nazală, dar cel mai frecvent e nasul înfundat.
Există o legătură între toate sindromurile care determină obstrucție nazală și probleme de respirație în timpul somnului în sensul că aceste probleme – nasul înfundat determină un efort respirator mai mare, mai crescut, și atunci pot să apară în timp și probleme de tipul sforăitului – vorbim aici de rezistența căilor respiratorii superioare sau chiar apnee în somn în unele cazuri”, afirmă medicul Ioan Bulescu.
Potrivit specialistului, deviația de sept nu este un factor determinant pentru apneea în somn, dar are un efect asupra acesteia.
”Nefiind un factor neapărat determinat pentru apneea în somn, dar e un factor agravant. Toate problemele de respirație nazală agravează problemele de respirație în timpul somnului”, adaugă medicul Ioan Bulescu, scrie DC Medical.