Sari la conținut

Cum știi că e cazul să mergi la un specialist în infertilitate. Multe cupluri se confruntă cu această problemă

Dacă încerci de ceva timp, fără succes, să rămâi însărcinată, este cazul să consulți un specialist în infertilitate. Prima consultație va avea ca scopuri principale colectarea de informații despre istoricul vostru medical (ne referim la ambii parteneri!) și efectuarea unor teste inițiale.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate  a explicat ce lucruri ar trebui să știți înainte de a participa la prima consultație de infertilitate.

Ciclul ovulator

Unul dintre primele lucruri pe care medicul va dori să le afle este dacă ovulezi sau nu. Poți afla acest lucru înainte de a te prezenta la consultație, ținând o evidență a temperaturii bazale a corpului timp de câteva luni. În același scop poți folosi și testele de ovulație disponibile în farmacii.

Ce e bine să reții este faptul că niciuna dintre cele două metode nu are o precizie de 100%.

Teste de fertilitate

La prima consultație medicul va discuta cu tine și cu partenerul tău despre istoricul medical și va face recomandări pentru testele de fertilitate pe care amândoi va trebui să le efectuați. Cu ajutorul lor veți afla de ce întâmpinați dificultăți în conceperea unui copil.
Amândoi va trebui să faceți niște analize de sânge și un examen fizic.

Bărbaților li se va cere să efectueze o analiză a materialului seminal. Femeile vor trebui să efectueze o ecografie pentru a fi examinat uterul și a se verifica dacă există chisturi ovariene, fibroame și/sau anomalii congenitale. Posibil ca cea mai importantă parte a examinării ecografice să fie numărarea foliculilor antrali, ceea ce oferă medicului o idee despre „rezerva ovariană”. Medicul poate solicita, de asemenea, o histerosalpingogramă (o radiografie a uterului și a trompelor uterine) care îl va ajuta în evaluarea stării trompelor uterine (pentru a stabili dacă există sau nu blocaje care împiedică sarcina).

Analiza materialului seminal

O mostră de spermă (ejaculată) va fi analizată în laborator pentru a detecta semnele de subfertilitate masculină. Se vor număra spermatozoizii din probă și se va observa dacă există probleme de motilitate a acestora. Analiza materialului seminal va examina și alți parametri, cum ar fi volumul, PH-ul, vâscozitatea și viabilitatea spermatozoizilor. În plus, se vor verifica și globulele roșii și albe din probă.

Rezultatele anormale ale testelor justifică, de obicei, repetarea testării. Cu toate acestea, în cazul în care orice parametru al spermei este anormal la testarea repetată, medicul poate sugera o evaluare la un urolog specializat în infertilitate masculină.

Opțiuni de tratament pentru fertilitate

După ce ați finalizat toate testele, medicul va putea să ofere un diagnostic. Chiar dacă situația voastră se încadrează în categoria „infertilitate inexplicabilă”, încă există opțiuni pentru a vă ajuta să obțineți o sarcină. În unele cazuri se pot recomanda și alte evaluări de diagnosticare care ar putea să nu fie de rutină.

După stabilirea diagnosticului vă vor fi prezentate opțiunile de tratament. Acestea variază de la destul de simple la foarte complicate și vor fi adaptate fiecărui pacient în parte pentru a se atinge obiectivul: o sarcină.
Urmarea unui tratament de fertilitate poate fi o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional, de aceea este important ca ambii parteneri să vorbească deschis despre ceea ce simt. Atât cu specialistul în infertilitate care îi însoțeșste în această „călătorie” cât și în cadrul cuplului.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel