Din cuprinsul articolului
Coloana vertebrală umană este formată din vertebre, care sunt 24 la număr. Vertebrele se aranjează una peste alta, formînd coloana vertebrală, care oferă organismului forma sa.
Vertebrele sunt legate între ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros și rezistent și un țesut gelatinos elastic, numit nucleul pulpos. Un disc sănătos este ca un amortizor, care conferă coloanei vertebrale o protecție la șocurile produse de mișcari ample, cum ar fi fuga, săritul sau ridicarea unor greutăți. Dacă inelul exterior este lezat prin traumatisme sau slăbit prin îmbătrînire, ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, să proemine sau să iasa din disc, ceea ce conduce la apriția herniei de disc.
Hernia de disc este o afecțiune prin care o parte din discul intervertebral se fragmentează și ajunge să comprime rădăcinile nervoase sau măduva spinării aflate în canalul spinal din vecinatatea sa. Cel mai frecvent hernia de disc apare în regiunea inferioară a coloanei vertebrale – numită regiune lombară.
Iata o listă generală a diferitelor simptome ale herniei de disc:
– Înaintarea în vîrstă. Procesul de îmbătrînire a discurilor în regiunea lombară inferioară, la fel ca și accidentările frecvente ale discurilor sau muşchilor spinali cresc predispoziția pentru apariția herniei de disc.
– Sexul masculin. La bărbați hernia de disc lombară apare mai frecvent.
– Istoric de accidentări la nivel lombar.
– Activități cu risc crescut de dezvoltare a herniei de disc, cum ar fi poziția șezîndă pentru o perioadă lungă de timp, ridicarea de obiecte grele, răsuciri sau aplecări frecvente, exerciții fizice grele, vibrații constante (cum ar fi condusul mașinii).
– Exerciții executate neregulat sau efectuarea de exerciții cu încordare crescută pentru o perioadă lungă de timp.
– Fumatul.
– Obezitatea. Creșterea greutății corporale cauzează o sarcină crescută asupra discurilor de la nivelul lombar.
– Tusea frecventă.
Nechirurgical:
Chirurgical:
a.Discectomia clasică.
b.Discectomia microchirurgicală. Această tehnică prevede utilizarea microscopului de operație, care are avantaje vădite în comparație cu metoda clasică.
c.Discectomia endoscopic asistată. Această metodă prevede introducerea în câmpul de operație a unui tub, dotat cu cameră video si iluminare puternică, prin care se va efectua înlaturarea fragmentelor de disc herniat. Tehnica data este una minimal invazivă, cu un șir de avantaje ca: gradul mic de traumatizare al țesuturilor, cicatrice mai mica (defect cosmetic minimal), vizualizare perfectă a structurilor anatomice, durata mai mică de spitalizare (2-4 zile), recuperare mai rapidă. De această metodă vor beneficia numai un grup anumit de pacienți, care au indicații speciale.
Sursa: Institutul de Neurologie și Neurochirurgie,
Safta Radu, d.ș.m., neurochirurg de categoria superioară,
șef Laborator Neurochirurgie, Anestezie și Reanimare
al Institutului de Neurologie și Neurochirurgie.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…