Sari la conținut

Cum știi că ai artroză la genunchi și ce tratamente te ajută

apa la genunchi
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Gonartroza, cunoscută și ca artroză la genunchi, este boală articulară degenerativă frecventă a genunchiului, care apare de obicei la persoane de peste 60 de ani, cu o preponderență mai mare la femei. În gonartroză, cartilajul genunchiului se degenerează.

Gonartroza este foarte dureroasă, provocând umflături, probleme în mișcarea articulației. Pe măsură ce boala avansează, spațiul articular scade până la dispariție.

„Studiile arată clar că femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte probleme articulare, în speță gonartroza, mult mai predispuse decât bărbații. Dintre adulții cu vârsta de peste 45 de ani, 18,7% dintre femei au gonartroză, iar 13,7% dintre bărbați au diagnostic de gonartroză. Gonartroza se manifestă prin scăderea densității și deteriorarea structurii osoase (resorbția depășește ritmul de formare a țesutului osos, iar acesta nu mai asimilează cantitățile necesare de calciu și minerale. În cazul femeilor la care s-a instalat menopauza, riscul de apariție este mult mai ridicat.”, explică medicul Tarek Nazer, Medic Primar în Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Gonartroza: Simptome și diagnosticare

În cadrul unei consultații, medicul ortoped identifică această patologie degenerativă urmărind o serie de simptome clare.

„Durere atunci se pune presiune pe genunchi prin mișcare și dispare îndată ce mișcarea încetează. Umflătură apărută în zona genunchiului și rigiditate. Redoare articulară, limitarea mișcării de îndoire și îndreptare, din cauza durerilor din ce în ce mai mari, si apariția unor osteofite care blocheaza mișcarea de flexie și extensie completă. Mersul este șchiopătat, defomitate în varus sau în valgus (piciorul nu mai este drept), iar la mișcările de îndoire sau îndreptare, se pot auzi anumite zgomote, ca și cum genunchiul ar trosni.”, explică medicul ortoped.

În plus, tot pentru diagnosticarea gonartrozei, medicul ortoped va trimite pacientul către departamentul de radiologie pentru o radiografie a genunchiului.

„Radiografiile de genunchi sunt foarte utile pentru identificarea gradului de dezvoltare a gonartrozei. Pe radiografii se poate vedea cât de măcinat este cartilajul articular ori dacă au apărut ciocurile osoase. În funcție de cauzele apariției gonartrozei, medicul poate cere efectuarea și a altor teste (RMN , CT sau alte investigatii paraclinice) ”, explică dr. Tarek Nazer.

Tratamentul gonartrozei – nechirurgical sau chirurgical?

Gonartroza se tratează în două feluri, sigur că protocolul va fi urmat de medicul ortoped în funcție de gravitatea patologiei.

„Atunci când îmi intră în cabinet un pacient diagnosticat cu gonartroză aplic două tipuri de protocol de tratament: nechirurgical și chirurgical. Prima abordare se aplică, evident, în cazul pacienților aflați în stadiu incipient al bolii, în timp ce intervenția chirurgicală interesează deja în stadii avansate.

Tratamentul nechirugical are drept scop reducerea durerii, sporirea mobilității genunchiului și încetinirea avansării afecțiunii, în timp ce tratamentul chirurgical, prin montarea protezei de genunchi, rezolvă toate problemele, alungă complet durerea, şi redă complet mobilitatea.”, continuă dr. Tarek Nazer.

Tratamentul nechirurgical implică, în fazele incipiente, proceduri de fizioterapie (diferite proceduri care ajută la reducerea edemului și reducerea simptomelor) și kientoterapie (exerciții pentru întărire musculară și creșterea mobilității).
În gradele moderate, tratamentul implică si infiltrații intra-articulare cu acid hialuronic, PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) sau infiltrații cu celule stem. Aceste infiltrații au un rol important în reducerea simptomelor, încetinește procesul de distrugere și, în unele cazuri, ajută la regenerare. Este foarte important să avem indicația corectă și să fie efectuată de către un medic cu experiență, pentru că o injectare greșit făcută poate să agraveze simptomele.

Operație genunchi

„Tratamentul chirurgical este recomandat în cazurile avansate unde, clar, nu mai raspunde la tratamentele non invazive și necesită un tratament radical. Atunci când cartilajul este distrus în totalitate, trebuie înlocuit cu o proteză.

Exista mai multe tipuri de proteze: totale sau parțiale ale genunchiului, unde se acoperă zona de cartilaj distrusă cu aceasta proteză, care este formată din 3 componente (femurala , tibiala și un insert de poiletilenă). Calitatea protezei, dar și experiența medicului pot reda o viață normală pacienților post operator și se pot întoarce la o viață normală. Nu ezitați să apelați la un specialist, chiar de la primele simptome de disconfort care apar la activitatiie zilnice, pentru a preveni un tratament chirurgical”, conchide medicul ortoped Tarek Nazer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel